23948sdkhjf

Optimismen stiger i byggeriet

Der er en lille fremgang i forventningerne til den nære fremtid. Det viser den såkaldte konjunkturindikator for bygge- og anlægsbranchen.
Torsdag offentliggjorde Danmarks Statistik sin konjunkturmåling for marts måned i byggeriet, og den viser en fremgang fra -20 til -14 i forhold til februar, når der ses bort fra normale sæsonudsving.

Dermed er indikatoren på sit højeste niveau siden maj 2008, og det er især forventningerne til beskæftigelsen, der er steget.

To år med fremgang i ordrebeholdningen
Hos Dansk Byggeri vurderer man derfor også, at der netop nu er basis for en smule optimisme.

- Det, der i de nye tal driver fremgangen, er forbedrede udsigter for beskæftigelsen. Samlet set er pessimisterne dog i overtal. I marts måned var der virksomheder med én procent af beskæftigelsen, som ventede færre beskæftigede, mens det i februar måned var virksomheder med otte procent af beskæftigelsen, der ventede en tilbagegang – altså lidt færre pessimister, forklarer chefkonsulent Andreas Fernstrøm, Dansk Byggeri.

Billedet er lidt mere negativt, når man ser på ordrebeholdningen. Her har der i den seneste måned været en fremgang på 2 procentpoint, men der er altså stadig virksomheder med 23 procent af beskæftigelsen, der har færre ordrer end normalt.

- Det er dog interessant at se, at udviklingen i indikatoren for ordrebeholdningen har været i fremgang de seneste to år. Problemet er blot, at udgangspunktet tilbage i starten af 2010 var så ekstremt lavt, at vi stadig befinder os på et ganske negativt niveau.

Flere faktorer spiller ind
Det, der driver den stille optimisme, er blandt andet regeringens kickstart. Den vil også i 2012 give ekstra omsætning i bygge- og anlægsbranchen, og dermed også højere beskæftigelse.

Samtidig er der et stort antal almene boliger, som er ved at blive bygget, hvilket også bidrager til de lidt lysere udsigter.

Endelig er der BoligJobordningen, hvor vi er kommet ind i et nyt skatteår, hvilket på ny giver folk mulighed for at anvende deres skattefradrag.

Find hele analysen på www.dst.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11