23948sdkhjf

Efterlyser regulering af varmepumpemarkedet

Mangel på kontrol med hvorvidt varmepumper lever op til kravene til normeffektivitet er ifølge Tekniq og fabrikanter et problem. De efterlyser aktivitet fra myndighederne.
På trods af, at bygningsreglementet stiller klare krav til en varmepumpes normeffektivitet er kontrol med, om kravene overholdes manglende. Samtidig installeres mange varmepumper uautoriseret. Det skriver Tekniq.dk.

Konsulent ved Tekniq, Nils Lygaard, nævner flere modeller, som ikke overholder kvalitetsstandarderne. Varmepumper, som ikke er energimærkede må dog godt sælges, men ikke installeres.

Bestemmelserne i BR 10’s afsnit 8 stiller specifikke krav til en varmepumpes energieffektivitet. I den kommunale byggesagsbehandling kontrolleres dette dig ikke:

- Hverken kommunerne eller andre myndigheder fører nogen egentlig kontrol på området. Det betyder, at der i disse år installeres en række varmepumper, som ikke er tilstrækkeligt energieffektive til at opfylde lovgivningens bestemmelser, siger Nils Lygaard til tekniq.dk.

Vil koble tilskud og krav
For at sikre, at de varmepumper, som installeres lever op til kravene og er tilstrækkeligt effektive, anbefaler Nils Lygaard, at et muligt fremtidigt tilskud til installation af en varmepumpe kobles sammen med en positivliste over pumperne.

Der findes i dag en positivliste over energimærkede varmepumper. Herpå kan producenter kan søge om optagelse derpå på via dokumentation af deres produkts energieffektivitet. Optagelse på listen er dog frivilligt.

Stærk certificeringsordning
Ligesom produkterne skal leve op til kvalitetsstandarder er der også krav om autorisation for at installere varmepumperne. Og autorisationskravene ser ifølge Nils Lygaard kun ud til at blive skærpet med en kommende certificeringsordning for montører, der arbejder med små, vedvarende energianlæg.

En styrket certificeringsordning støttes af sekretariatschef i Foreningen af Varmepumpefabrikanter i Danmark, Lars Abel.

- Hvis vi skal tage ansvaret for produkterne, må myndighederne hjælpe til på dette punkt. Det er vigtigt, at installationen er korrekt dimensioneret og udført, og ved at tilføje en egentlig certificering som varmepumpeinstallatør til virksomhedens autorisation er det vores opfattelse, at man bedst sikrer det ønskede resultat, siger Lars Abel til tekniq.dk.


Kilde: Tekniq
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.239