23948sdkhjf

Styrelse slår et slag for CE-mærket

Tirsdag gik Energistyrelsen i luften med en ny kampagne, der skal vise håndværkere og forbrugere, hvad de skal se efter, når de køber byggevarer.
- Se efter CE-mærket. Så er din byggevare testet.

Det er hovedbudskabet i Energistyrelsens nye oplysningskampagne over for forbrugere, håndværkere og professionelle byggeafdelinger i boligorganisationer.

Med kampagnen, der kører frem til den 17. juli, vil Energistyrelsen udbrede et vigtigt budskab: Man skal se sig for, når man køber byggevarer. Går man efter CE-mærket, så er varen testet, og man kan se, om den overholder kravene til bl.a. sikkerhed og sundhed.

Fair konkurrence og sikre byggevarer
De fleste byggevarer skal i dag være CE-mærkede, hvilket er en sikkerhed for, at producenten har styr på byggevarens egenskaber i forhold til sikkerhed og sundhed. Forhandleren har ansvaret for, at de byggevarer, der sælges, er CE-mærkede.

Derfor er det vigtigt, at de udførende parter i byggeriet spørger efter CE-mærket hos leverandørerne af hensyn til sikkerheden og sundheden for beboere eller brugere af bygningerne. Kontorchef i Energistyrelsen Dorte Nøhr Andersen, siger:

- Håndværkere og forbrugere skal kunne stole på, at de byggevarer de køber, lever op til de fastsatte krav om sundhed og sikkerhed, ligesom forbrugerne skal kunne stole på, at fx isoleringsmaterialer eller vinduer isolerer ligeså godt, som producenterne påstår.

Det er Energistyrelsen, der gennemfører markedsovervågning af byggevarer, og som et led heri søsættes den nye kampagne, så håndværkere og forbrugere får viden om, hvad de skal se efter, når de køber byggevarer.

- I Energistyrelsen forventer vi, at informationskampagnen vil være med til at styrke det generelle vidensniveau om reglerne for CE-mærket og dermed understøtte, at byggevarer, der handles i Danmark, er sunde og sikre og markedsføres i fair konkurrence, forklarer Dorte Nøhr Andersen.

Fakta om CE-mærkning
• CE-mærkningen er producentens løfte om, at der er styr på byggevarens egenskaber i forhold til sikkerhed og sundhed. CE-mærkningen er byggevarens varedeklaration, der fortæller om dens egenskaber, f.eks. hvor meget den kan holde til. En byggevare kan godt være CE-mærket og samtidig være underlagt nationale byggebestemmelser, der bevirker, at byggevaren kun kan anvendes i begrænset udstrækning. I Danmark er reglerne for byggeri samlet i Bygningsreglementet, som kan læses her: www.bygningsreglementet.dk

• CE står for ’Conformité Européenne’ (på dansk: ’europæisk harmonisering’). CE-mærkede produkter kan frit handles og markedsføres i alle EU-lande.

• CE-mærkningen skal sidde på byggevaren, på emballagen eller på den tilhørende dokumentation i en tydelig, letlæselig og holdbar form. CE-mærkningen oplyser bl.a. om fabrikanten, byggevarens egenskaber, eventuelle attesteringsorganer og certificeringsorganer mv.

• Producenten har ansvaret for at forsyne byggevaren med korrekt CE-mærkning. Forhandleren har ansvaret for, at de byggevarer, der sælges, er CE-mærkede.

Fakta om indsatsen og kampagnen
• Energistyrelsen gennemfører markedsovervågning af byggevarer og besøger som led i overvågningen producenter, byggemarkeder og byggepladser for at tjekke, om byggevarerne er korrekt CE-mærkede. Indsatsen rettes mod byggevarer, hvor CE-mærkning er obligatorisk. Kontrollen omfatter som udgangspunkt dokumentkontrol, men kan også bestå af laboratorietest af byggevarens egenskaber.

• Energistyrelsens informationskampagne om CE-mærkede byggevarer lanceres den 17. april og kører frem til 17. juli 2012. Kampagnen er målrettet mindre håndværkere, de professionelle byggeafdelinger i de almene boligorganisationer og forbrugere.

• Som led i kampagnen er der på hjemmesiden www.byggevareinfo.dk samlet en række gode råd om CE-mærket. Professionelle i byggebranchen og forbrugerne kan således læse om CE-mærket og hvad man skal være særligt opmærksom på, når man køber byggevarer i byggemarkedet eller bestiller dem hos leverandører.

• Kampagnematerialerne omfatter informative duftbrikker til bilen, informationsmaterialer med gode råd, nyhedsbreve og en informationsfilm, der bliver vist i OBS på Danmarks Radio. En slogankonkurrence om slogans for CE-mærkning er sat i gang på www.byggevareinfo.dk

• De fleste byggevarer skal i dag være CE-mærkede. På Energistyrelsens hjemmeside www.byggevareinfo.dk kan man finde en oversigt over, hvilke typer af byggevarer, der skal være CE-mærkede.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188