23948sdkhjf

Klumme: Forpatineret zink skifter udseende

Anvendelsen af forpatineret zink i byggeriet er stigende, og det samme er antallet af henvendelser, fordi zink skifter farve over tid.
Klumme af Torben Jensen, Civiling., Ph.D, Force Technology

Force Technology har fået flere henvendelser fra utilfredse entreprenører og bygherrer, der undrer sig over, at forpatinerede zinkplader, indenfor et halvt til to år fra opsætningen, får hvidrust eller hvide skjolder.

Det er dog en helt naturlig proces, der sker. Men det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt, hvis entreprenøren og bygherren forventer, at zinkpladerne ikke ændrer udseende og opfører sig som en malet overflade.

Stopper ikke korrosion
Forpatinering hæmmer kun korrosionen på zinkplader, men den stopper ikke korrosionsprocessen. Hvis en blank zinkplade fx anvendes udendørs, vil der efterhånden dannes en mat, grå overflade, og det er zinks naturlige patina.

Denne patina består af et tyndt overfladelag af basisk zinkkarbonat, idet de dannede zink korrosionsprodukter reagerer med luftens indhold af kuldioxid. Dette overfladelag hæmmer kun korrosionen, men stopper den ikke. Og når det regner, bliver laget løbende vasket af og gendannet.

Det er det samme, der sker på kemisk patinerede eller forpatinerede zinkplader, og derfor ændrer overfladens udseende sig efterhånden og opnår det matte, grå udseende, der er karakteristisk for udendørs zinkoverflader.

Vælg den rette farve af forpatinering
Det er muligt at vælge zinkplader med både lys og mørk forpatinering, og alt efter den endelige anvendelse kan det være et vigtigt element at tage med i sine betragtninger. Det er ikke muligt at opnå en jævn nedbrydning af den kemiske patinering, så overfladen ender med at få et uensartet udseende.

Især kan mørke forpatineringer se meget uens ud, hvis en del af materialet er beskyttet mod regn fx under et udhæng, og den anden del ikke er. Så bliver de hvide korrosionsprodukter ikke vasket af, og der kan fx på en bygningsfacade opstår store farveforskelle. Derfor kan det være mere hensigtsmæssigt at anvende forpatineringer med et lyst, matgråt udseende, da dette ligger tættest på den naturlige patinering, som zinkoverfladerne efterhånden får.

Forskel på korrosionsforhold
Hvor hurtigt korrosionen forløber, og hvor hurtigt der opstår skjolder af hvidrust, afhænger af hvilke korrosionsforhold zinkpladerne udsættes for.

Hvis fx de forpatinerede zinkoverflader befinder sig tæt på Vesterhavet eller ved tæt trafikerede veje, hvor der vintersaltes, sker korrosionen hurtigere, og overfladerne skifter hurtigere udseende, sammenlignet med hvis zinkpladerne befinder sig i landområder, hvor de ikke udsættes for korrosiv forurening.

Desuden kan man risikere, at pladerne kan have hvide skjolder ved opsætningen, hvis de ikke har været opbevaret korrekt på byggepladsen, eller hvis der har stået fugt mellem pladerne under transporten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098