23948sdkhjf

Gråt og kedeligt eller fremtidens bæredygtige byggemateriale?

Brancheforeningen Dansk Beton inviterer nu alle danskere til at sige, hvad de mener, om en række vidt forskellige betonbyggerier.
Er beton gråt, koldt og kedeligt, eller er det et fantastisk materiale med uanede muligheder?

Brancheorganisationen Dansk Beton spørger nu danskerne om, hvad de mener om fire nye betonbyggerier og -anlæg, der gør markant op med fordommene i brug af beton.

De fire projekter – en kombineret skaterpark og regnvandsbassin, et firmadomicil og to boligbyggerier – er netop blevet nomineret til Bæredygtig Beton Prisen 2013, og alle kan nu være med til at bestemme, hvilket af de fire projekter, der skal vinde prisen.

Overraskende og attraktive
- Vi har indstiftet publikumsprisen, fordi vi gerne vil vise danskerne mere, end de plejer at se, når de kigger på beton, forklarer René Kjærsgaard-Nielsen, formand for Dansk Beton.

- For eksempel dér, hvor beton skaber helt nye, overraskende og attraktive rum og overflader, som passer til moderne mennesker. Og dér, hvor beton i kombination med for eksempel moderne isoleringsmaterialer, stålkonstruktioner og glas kan skabe ekstremt effektive byggematerialer, som både er højisolerende, æstetiske og bæredygtige. Blandt andet fordi de ikke kræver så mange ressourcer i forhold til deres meget lange holdbarhed, siger René Kjærsgaard-Nielsen.

Betonsilo, skaterpark og nulenergi
En dommerkomité har udvalgt de fire vidt forskellige byggerier og anlæg, der lever op til kravene om at anvende beton i en bæredygtig sammenhæng:

I Odense ligger legepladsvirksomheden Kompans nye hovedsæde med en facade, der spiller på Kompans legende logo, og som er konstrueret af kun seks cm beton støbt sammen med tyk isolering.

I Roskilde åbner til sommer det nye 40.000 kvadratmeter store skater- og fritidsområde, Rabalder Parken, med betonbaner, der samtidig fungerer som bassin til opsamling af store mængder regnvand.

Over havnen i Aarhus rejser det markante nye 0-energi-boligtårn ’Ringgården’ sig med 12 etager med ungdomslejligheder bygget af lavenergi-betonelementer.

I Løgten nord for Aarhus ligger den ombyggede kornsilo ’Siloetten’, hvor genbruget af den eksisterende betonbygning til 21 unikke lejligheder sparer både materialer og transport.

- Fælles for alle de nominerede byggeprojekter er en anvendelse af beton, som skaber bæredygtige løsninger, både med hensyn til miljø, æstetik og social ansvarlighed, siger René Kjærsgaard-Nielsen.

FAKTA
Bæredygtig Beton Prisen 2013 er en publikumspris, der uddeles på Bæredygtig Beton Konferencen, som afholdes den 19. marts 2013 på Kunstakademiets Arkitektskole i København. En dommerkomite har nomineret fire projekter, og det projekt, der får flest stemmer fra publikum, er vinder af Bæredygtig Beton Prisen 2013.

Dommerkomitéen består af fire eksterne medlemmer samt formanden for Dansk Beton, René Kjærsgaard-Nielsen. De eksterne medlemmer er:

­ Arkitekt m.a.a. Pia Wiberg, Wiberg Arkitekter, formand for Danske Arkitektvirksomheders bestyrelse
­ Arkitekt m.a.a. Rie Øhlenschlæger, indehaver af arkitektfirmaet AplusB, medlem af Det Økologiske Råds bestyrelse
­ Civilingeniør Lars Holten, direktør for Carlsberg A/S Ejendomme
­ Arkitekt m.a.a. Julian Weyer, partner i Arkitektfirmaet C. F. Møller

På hjemmesiden danskbeton.dk kan man stemme på de fire byggerier og deltage i lodtrækningen om et rejsegavekort til en værdi af 15.000 kr. Det byggeri, der får flest stemmer fra publikum, er vinder af Bæredygtig Beton Prisen 2013.

På Bæredygtig Beton Konferencen uddeles også Betonprisen, Betonelement-Prisen og In-situ Prisen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079