23948sdkhjf

Større interesse for nye byggesystemer blandt entreprenører

KL Byg & Service i Give er gået nye veje ved opførelsen af 40 luksuslejligheder i Brande. Det er gjort med både større effektivitet og et bedre arbejdsmiljø.
Den igangværende krise og de strammere lovkrav har betydet, at der er fokus på nye, alternative byggeløsninger. Således også ved opførelsen af 40 lejligheder i Hyvildparken i Brande, hvor bygherren Egebæk Byg A/S valgte at gå nye veje.

Egebæk Byg A/S overvejede først beton, men på grund af kalksandstens-blokkenes gode egenskaber kombineret med en hurtigere leveringstid og en bedre økonomi, så valgte man Silka vægsystemet fra Xella, hvilket til gengæld krævede en samarbejdspartner, som var villig til at bruge tid på at lære det nye byggesystem at kende.

De 40 luksuslejligheder i Hyvildparken er tegnet af arkitektfirmaet Domo, og de er designet med henblik på bedre komfort, sundere indeklima og lavere udgifter til opvarmning.

En ny tids løsninge r
Kaj Thrane står spidsen for familievirksomheden KL Byg & Service, der har fem ansatte, som alle har været involveret i arbejdet på Hyvildparken. Kaj Thrane fortæller i den forbindelse:

- Før Brande-byggeriet havde vi ikke arbejdet med Silka-blokkene, men selvom jeg efterhånden har rundet de 54 år, så mener jeg ikke, man skal være bange for at prøve noget nyt. For at kunne bygge med Silka har vi været nødt til at investere i en kran på 400 kg til 3 tons til at udføre montagen med, ligesom alle vores folk har fået krancertifikat. Vi er en lille virksomhed, så det er en satsning for os, men det er vigtigt i dag for at forblive konkurrencedygtige.

- Jeg ønsker ikke at forsvare én byggemetode, hvis man kan opnå større effektivitet og et bedre arbejdsmiljø ved andre byggemetoder. På Hyvildparken har vi foretaget mange færre tunge løft i forhold til almindeligt murstensbyggeri, og det er en enorm fordel i det lange løb. Håndværkere har fokus på et godt arbejdsmiljø, og det er vi nødt til, hvis vi ønsker et langt og aktivt arbejdsliv, fortæller Kaj Thrane.

Nemmere byggeproces
I Brande er Silka system brugt til alle bærende konstruktioner og lejlighedsskel. Til hver byggesag leveres der omfattende montagetegninger fra Xella, disse indeholder en plantegning af alle væggene, samt detaljerede opstalter af hver enkelt væg, hvor alle Silka blokke, åbninger og overliggere er optegnet og nummererede.

- Det kræver helt klart noget energi at sætte sig ind i systemet, men da vi først lærte processen at kende, så gik det nemt. Vi er vant til at kunne tilpasse porebetonblokkene på pladsen, hvilket er mere kompliceret og kræver andet værktøj med Silka vægsystemet. Montagen tog i starten længere tid, end vi havde regnet med, men det gik hurtigere og hurtigere, og i sidste ende vil jeg vurdere, at vi kan komme ned på det samme tidsforbrug som ved almindelig murstensbyggeri, fortæller Kaj Thrane om processen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126