23948sdkhjf

Dansk succes med 26.000 kvm bæredygtigt byggeri i Baltikum

26.000 kvm dansk design rejser sig snart ved kanten af den mægtige Daugava flods løb gennem Letlands hovedstad Riga. 

Som et moderne arkitektonisk vartegn ved en af de vigtigste indfaldsveje til Rigas historiske centrum vil et nyt, stort kontorkompleks tegnet af PLH Arkitekter i fremtiden møde beboere og besøgende. Fordelt på 10 etager bliver bygningen omgivelse for 2.500 ansatte. Det skriver arkitektfirmaet i en press

Myndighederne i Riga har netop givet byggetilladelse til det store kontorkompleks, der fokus på funktionalitet og bæredygtighed skal være med til at sætte nye standarder for byens gamle Preses Nams-kvarter mellem floden Daugave og Zunda-kanalen.

– Sammen med vores lokale samarbejdspartnere har vi med innovative og grønne løsninger skabt en dynamisk, fremtidssikret arbejdsplads. Samtidig har det været vigtigt for os, at vi også bidrager positivt til lokalmiljøet. Derfor får området ikke blot en ny bygning, men også en ny, indendørs allé med cafe, restaurant og direkte adgang til det grønne område ved vandet, siger senior partner i PLH, Steen Enrico Andersen, i pressemeddelelsen. 

Kontorhusets indre, åbne atrium i hele bygningens højde binder to kontorfløje sammen i én transparant konstruktion. Samtidig har PLH Arkitekter med atriummet, der er åbent for offentligheden, skabt en passage gennem bygningen, der gør det nemt at komme til og fra det nye, rekreative område ved vandet.

Efter planen begynder arbejdet med at opføre kontorkomplekset i slutningen af 2022 og forventes færdigt i begyndelsen af 2024. 

Høje grønne ambitioner

Bæredygtighed har været en prioritet og gennemgående i design- og materialevalg. Det er derfor forventet, at bygningen vil få udmærkelsen ”BREEAM Outstanding”.

BREEAM er en metoder til at vurdere, hvor bæredygtige nye byggerier er.”Outstanding” er forbeholdt under 1 pct. af de vurderede bygninger. 

Blandt andet er det store atrium med den indre allé ikke opvarmet, men som en del af bygningens grønne design er dobbeltfacaden med til at holde på varmen. Samtidig sørger et intelligent ventilationssystem for at åbne og lukke vinduerne, så der automatisk luftes ud.

Der er samtidig planen, at bygningens materialer i høj grad skal være bæredygtige. For eksempel er det ambitionen, at den træbeklædning, som er med til at fremhæve de skandinaviske linjer, skal bestå af lokale materialer.

PLH Arkitekter i Baltikum

Med projektet ved Preses Nams bidrager PLH Arkitekter endnu en gang med sin ek-spertise inden for dansk arkitektur, design og bæredygtige løsninger i de baltiske lande. 

Blandt andet har PLH Arkitekter tegnet en 16.000 kvm kontorbygning med 10.000 kvm P-kælder i Litauens hovedstad Vilnius, som det litauiske miljøministerium tildelte prisen for det mest bæredygtige byggeri i kategorien ”Innovativt byggeri”. 

Lige nu er flere projekter også i gang – herunder opførelsen af en ny ikonisk stations-bygning, Riga Centralstation, og en ny bro over Daugave-floden i gang som er del af Rail Baltica-projektet. Rail Baltica-projektet er et EU-støttet projekt, hvor hele Baltikum bliver tilkoblet det Europæiske jernbanenet med samme sporvidde. I dag har Baltikum kun russiske sporvidder. Alene projektet i Riga har et budget på 4,35 mia. kr. Det PLH-designede trafikale knudepunkt forventes at stå færdigt i 2026.

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nordjyske træhandlere passerer den halve milliard og deler millioner ud til holdet
Kurator peger på to hovedårsager til entreprenørkonkurs
Malmos styrker ledelsen: Er hentet samme sted som direktøren
Underskud hos OBH: Sådan vil direktør gør firmaet til et af branchens bedste
Institut for Menneskerettigheder vil af med nøgenkalendere på arbejdet
Skanderborg på vej med hovedentreprise på børnehus til 50 millioner
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.125