23948sdkhjf

100-års hændelse sender trælastdistributørs overskud på himmelflugt

Rettidig omhu og godt fyldte lagre. Sådan lyder en del af forklaringen på, at trælastdistributøren Thorlund Skou sidste år lykkedes med at kapitalisere på de voldsomt stigende træpriser og sende bundlinjen på himmelflugt.  

– Allerede i august 2020 så vi de første tegn på, at priserne begyndte at stige, så vi var meget tidligt ude at disponere til det første af 2021, fortæller Henrik M. Skou.  

Og den beslutning slår altså igennem sort på hvidt i den nyligt offentliggjorte årsrapport for 2021, hvor resultatet er mere end tredoblet til 71,5 mio. kr. før skat. Omsætningen er ifølge en pressemeddelelse vokset 50 pct. til 750 mio. kr., og også egenkapitalen har i årets løb fået et gedigent spark fra 65 til 105 mio. kr.  

En ophobet ubalance 

Ifølge Henrik M. Skou er rekordåret resultatet af en 100-års hændelse på verdensmarkedet for træ.   

– Vi har aldrig oplevet noget lignende – i et års tid kørte priserne konstant op. Sidst på 2021 oplevede vi, at det faldt lidt, men nu er priserne igen på vej op, og vi oplever igen daglige stigninger, fortæller han om den store ubalance mellem udbud og efterspørgsel, der krydret med en eksplosion i fragt- og energipriser har sat alle normale spilleregler ud af kraft.  

Han peger på, at enkelte produkter og dimensioner i øjeblikket er så efterspurgte, at de dårligt kan skaffes, men ikke desto mindre forventer den erfarne træmand trods seneste års uforudsigelighed, at markedet hen imod sommeren vil finde tilbage til et mere normalt niveau.   

– Skov er der sådan set nok af, og der er en helt naturlig grænse for, hvor meget et savværk kan tjene på sigt – det finder igen en naturlig balance, siger han og fortsætter:  

– Den her situation er også opstået, fordi der i mange år er blevet underinvesteret i kapaciteten globalt set, samtidig med at verdensbefolkningen og behovet for træ er vokset, så underbalancen har været der i flere år – og så er alle ulykkerne kommet oveni.  

Farer med lempe 

Mens Henrik M. Skou altså forventer, at udbud og efterspørgsel inden for den næste håndfuld måneder finder nærmere hinanden, understreger han, at man hos trælastdistributøren ikke for nuværende ser tegn på faldende byggelyst.  

– De, der bruger varerne, ser lige nu ingen ende på det, og der skal være nogen, der bakker, før det stopper, siger den erfarne træmand, der ikke desto mindre farer med udvidet lempe for tiden. 

  Det er klart, at vi har noget, vi skal ud at forsvare nu, og vi skal nok passe på med at disponere. Der er ingen tvivl om, at mange byggevarer stiger hurtigt, og det er ved at blive dyrt at bygge – når inflationen rammer den underliggende infrastruktur, sker der en acceleration, og så ser vi nok pludseligt nogle ordentlige rentehug, lyder nogle af overvejelserne.  

Forventningen er da også, at Thorlund Skous 2022-tal vil være nærmere 2020-niveauet end sidste års rekord, men Henrik M. Skou er ikke i tvivl om, at der trods et forventet fald i såvel priser som nybyggeri fortsat vil være god forretning i trælast.  

– Der kommer stadig mere træ i byggeriet, og så er der en bund i form af alt det vedligeholdelsesarbejde og den renovering, der også skal laves fremover, fastslår han.   

Thorlund Skou A/S
mio. kr. 2021 2020
Bruttofortjeneste 102,6 46,7
Driftsresultat 71,5 23,6
Resultat før skat 71,5 23,3
Årets resultat 55,7 20,8
Balancesum 138,0 92,3
Egenkapital 104,9 64,8
Gns. antal ansatte 38 33
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2021.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078