23948sdkhjf

Ingen Blå Planet uden digital 3D-model

Designet af konstruktionerne til den Blå Planets specielle arkitektur stillede særlige krav til projekteringen og udførsel.
Den Blå Planet, Danmarks Akvariums nye hjem, er et af de mest udfordrende og krævende byggeprojekter i mange år i Danmark. Det er arkitektfirmaet 3XN som står bag ideen til bygningen, der kan opleves som en hvirvelstrøm. Meningen med den specielle arkitektur er, at hvirvelstrømmen giver associationer til verdenshavene med fisk, fugle og havstrømme.

Det er Moe & Brødsgaard der har projekteret Den Blå Planet, og de har valgt at bruge Tekla til at løse udfordringerne omkring den komplekse facadegeometri med en stålkonstruktion, der genererer en dobbeltkrum overflade. Bygningens dobbeltkrumme overflade medfører, at alle elementer i stålmodellen er unikke, og at intet har kunnet genbruges andre steder i modellen.

En stor udfordring
Den udfordrende arkitektur kræver også meget af entreprenørerne bag det enorme bygningsprojekt. Hele hvirvelstrømsformen er lavet i stål og de meget specielle former i arkitekturen kræver tegningsmateriale, der skal være fuldstændigt nøjagtigt. En krævende proces fordi unøjagtigheder i stålspær og bjælker kan forsinke projektet.

Det ved man hos J. Langkjær Stålbyg A/S, der er underentreprenør til Kai Andersen A/S, og som er leverandør af i alt 700 tons bærende stål til det færdige byggeri.

- Udfordringen har været at få lavet et ordentligt produktionsgrundlag, dvs. arbejdstegninger med alle relevante oplysninger, og få lagt en strategi i styringen af alle emner, der skal saves, og skæres, da der er i alt ca. 9700 tegninger, siger Carsten Munkgaard Pedersen fra J. Langkjær Stålbyg A/S og forklarer:

- Det har været målet, at man i montagesituationen ”blot ”skulle samle delene, uden ubehagelige overraskelser, hvilket er lykkes til alles tilfredshed.

Giver bedre samarbejde
J. Langkjær Stålbyg A/S har erfaring med at benytte Tekla og de har oplevet at det er blevet muligt at udføre meget krævende projekter, som tidligere ville have været umulige eller meget svære at gennemføre på grund af meget specielle arkitekturer.

- Et projekt som dette, ville ikke kunne lade sig gøre uden Tekla. Geometrien har været særdeles kompleks, og specielt forbindelsen mellem C-profiler og åsene, der danner den krumme flade, havde praktisk talt været umuligt uden et værktøj som Tekla, siger Carsten Munkgaard Pedersen.

Han oplever, at Tekla Structures giver nye muligheder for at omsætte arkitekternes ideer og skabe særegne og specielle bygningsværker, som før havde været så tidskrævende og vanskelige at lave at det ikke kunne forsvares at bygge set med økonomiske briller.

- Ikke kun vores egne montører, men også folkene fra Kai Andersen A/S har haft glæde af de 3D-tegninger og screenshots, man kan lave fra modellen. De ved og kan se, at virkeligheden og modellen skal passe sammen. Så modellen har været tilgængelig på pladsen også, siger Carsten Munkgaard Pedersen og fortæller:

Bedre forståelse
Arbejdet med 3D-modeller har også ændret arbejdsformen hos Moe & Brødsgaard meget – både internt og med eksterne samarbejdspartnere.

- Med 3D-modellering bliver alle partnere involveret i projektets udformning på en helt ny måde. Det giver en dybere forståelse af projektet, hvilket højner kvaliteten. Vi bruger mere tid på geometrien, og på den måde løser vi flere problemer i projekteringsfasen, hvor vi, populært sagt, tidligere ville have løst dem på byggepladsen, siger Mikkel Wyrtz.

Den Blå Planet bliver Nordeuropas største og mest moderne akvarium og forventes indviet omkring d. 1. april 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078