23948sdkhjf

Arkitekter og IT-eksperter på forkant med livscyklusberegner

Arkitektvirksomheden Lendager og it-eksperterne Graphisoft Center Danmark har udviklet et digitalt værktøj, der mere præcist end før og i tidlige skitsefaser kan give et overblik over bygningers CO2-udledning.

Det skriver parterne i en pressemeddelelse.

Life Cycle Assessment (LCA) omfatter bygningernes klimabelastning, og fra 2023 bliver LCA-beregninger en obligatorisk del af bygningsreglementet for al nybyggeri med en grænseværdi for byggeri over 1.000 kvm, som trinvist strammes frem mod 2029. En af udfordringerne for rådgiverne er, at det i dag er vanskeligt og tidskrævende at få overblik over CO2-belastningen på deres byggeprojekter i de tidlige designfaser.

Graphisoft Center Danmarks BIM-baserede LCA-beregner beregner CO2-udledningen for bygningens brug, produktion og transport af bygningsmaterialer, inklusive bortskaffelse og affaldssortering, samt selve byggeprocessen.

Lendager har testes redsjabet på en række af deres projekter, blandt andet anvendt til deres aktuelle vinderprojekt om at omdanne et eksisterende parkeringshus tilhørende stormagasinet Karstadt i Berlin til et innovativt og bæredygtigt kontorhus.

På trods af at bygherren Signa lagde op til nedrivning, foreslog Lendager på baggrund af LCA-beregninger at bevare den eksisterende bygning og genbruge materialer fra nabobygningen til facaden. Projektet er det største udenlandske projekt i Lendagers historie. 

Overblik i de tidlige faser

I dag udarbejdes LCA-beregninger ofte sent i designprocessen ved at rådgivere manuelt indtaster data og mængder i specifikke programmer, der beregner byggeriets miljøpåvirkning. 

Thomas Graabæk er arkitekt og indehaver af Graphsisoft Center Danmark, og han forklarer, hvordan LCA-beregneren gør det muligt for rådgiverne at få overblik over deres projekters klimapåvirkning i de tidlige faser.

– I forbindelse med LCA-beregninger er der i dag nogle store barrierer for rådgiverne, da de forskellige eksisterende LCA-beregnere enten ikke kan regne direkte på BIM-projekter, ikke medtager CO2-udledningen fra bygningens brug eller kræver brug af en række forskellige programmer for at komme i mål. Vi oplever et enormt behov for på et tidligt stadie at kunne danne sig et overblik over, om projektet lander over eller under grænseværdien i Bygningsreglementet 2023, Frivillig Bæredygtighedsklasse eller DGNB, fortæller Thomas Graabæk i pressemeddelelsen.

Jørn Kiesslinger, teamleder for bæredygtighedsledelse hos Lendager, peger på potentialet i at kunne skabe et LCA-værktøj, som både kan beregne bygningernes klimabelastning for det indlejrede CO2-aftryk i bygningens materialer og for energiforbrugets CO2-udledning i driftsfasen.

- Optimerede designløsninger for bygningens udformning og materialevalg kan have direkte indflydelse på bygningens energiforbrug, derfor vil det BIM-integrerede LCA-værktøj give os mulighed for at designe bygninger som lever op til klimakravene, forklarer Jørn Kiesslinger.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125