23948sdkhjf

Minister har stoppet kæmpestort solcelleanlæg i 11. time

Transformatorstationen er udvidet, og naboerne er hørt, så tusindvis af forbrugere på Djursland snart kunne få grøn strøm i stikkontakten fra et spritnyt solcelleanlæg.

Alligevel ærgrer Klavs von Lowzow fra herregården Estruplund sig lige nu.

Anlægget, der kan bidrage til at gøre Danmark uafhængigt af gas, kul og olie, skulle opføres på hans jord, men i 11. time trak myndighederne i bremsen.

- Projektet har været undervejs siden 2019. Vi har været igennem fire høringer, og først to timer før lukketid, indsender ministeren en indsigelse, som sætter processen i stå, forklarer han til TV2 Østjylland.

Brevet er dateret 21. januar 2021, og afsenderen er indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S). Brevet indeholder et veto mod solcellerne, og det er sendt på vegne af både Plan- og Byggestyrelsen og Miljøstyrelsen.

Indsigelsen har to hovedargumenter. Dels ligger dele af solcelleanlægget tættere end tre kilometer fra kysten, og inden for en grænse som kaldes kystnærhedszonen.

Derudover bliver der skrevet, "at et større solcelleanlæg vil forringe områdets naturmæssige og kulturhistoriske landskabsværdi."

Indsigelserne har nu udskudt solcellerne på ubestemt tid lige nu.

I alt ville de 134 hektar med solceller kunne levere strøm til 33.000 husstande om året. Området er solrigt, og fordi det er relativt kystnært, er det ifølge Klavs von Lowzow et godt sted at placere solcellerne.

- Udover de mange solskinstimer, så blæser det også mere her, og det er godt i forhold til at afkøle solcellerne løbende, siger han til TV2 Østjylland.

Projektet er et af fem større solcelleanlæg, som Norddjurs Kommune behandler lige nu. Mange af de andre steder har der været massiv lokal modstand, men ikke ved Estruplund, forklarer udvalgsformanden for teknik og miljø:

- Der har været et par høringssvar, men intet i forhold til, hvad man ser andre steder, så det er blevet taget rigtig positivt imod lokalt, siger Jens Meilvang fra Liberal Alliance.

Den seneste uge har budskabet fra regeringen været, at den grønne omstilling skal op i gear. Blandt andet lød det fra miljøminister Lea Wermelin (S), at den vedvarende energi skulle ud i overhalingsbanen:

- Vi er også nødt til at forholde os til, at der er alt for mange eksempler på, at sagsbehandling og stive procedurer, som forsinker de grønne løsninger, sagde miljøminister Lea Wermelin blandt andet.

- Det klinger lidt hult

For lokalpolitikeren Jens Meilvang er indsigelsen mod Estruplund Solcellepark lige præcis et eksempel på stive procedurer.

- Det klinger lidt hult, og jeg håber, at de vil se på sagen igen med den nye udmelding, for jeg tror ikke, at man finder nogen steder mere oplagt til solceller end ved Estruplund, siger han.

Lea Wermelin har ikke ønsket at stille op til interview i sagen. Det lokale folketingsmedlem Leif Lahn Jensen (S) har dog besøgt arealerne, og han vil nu gå til sine partikollegaer i regeringen.

- Jeg forstår egentlig ikke indsigelserne.Derfor vil jeg gerne have dem forklaret, og jeg vil tage en snak med minister Kaare Dybvad om hvilke muligheder der er for at komme i gang, gerne så hurtigt som muligt, siger Leif Lahn Jensen til tv-stationen.

Han understreger også, at vi er i en ny situation efter Ruslands invasion af Ukraine - en handling som understreger nødvendigheden af, at Danmark bliver selvforsynende på energiområdet.

- Jeg er lydhør overfor de argumenter, som jeg blev mødt med, da jeg besøgte stedet. Umiddelbart kan det godt virke som om, at det er lige til højrebenet at komme i gang, men lovgivningen på området skal selvfølgelig ikke overtrædes, siger Leif Lahn Jensen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094