23948sdkhjf

Sukkerfabrik bliver til feriepark med 500 boliger - 25 placeres på pæle i vandet

Hotel, wellness- og vandoplevelse og hytter placeret på pæle i Stege Bugt. Det er centrale elementer i projektet ”Sukkerfabrikken Møn”, der sigter mod at omdanne sukkerfabrikken i Stege og det tilstødende areal til en feriepark, som kan have op mod 2500 gæster i højsæsonen. 

Nu har politikerne i Vordingborg Kommune så sagt ja til planerne, som har været undervejs i årevis, skriver TV2 Øst

– Det betyder jo, at der bliver en helt masse arbejdspladser. Der bliver nogle indtægter, og det er jo godt, hvis man også gerne vil have, at der skal bo nogle borgere, og at der også er noget at lave, siger borgmester Mikael Smed (S) til TV2 Øst. 

Ferieparkplanerne omfatter etablering af op til 500 ferieboliger, inklusive 25 pælehytter placeret på pæle i vandet samt en ny strand og vandaktiviteter.

Projektet består af tre overordnede etaper med syv, som spænder fra oplevelsescentret "Sukkerhuset" over pæleboliger og hotel til butikker og rekreative arelaer.

Ifølge folkene bag skal feriecentret matche Møns profil i forhold til natur og bæredygtighed, ligesom der lægges stor vægt på, at ferieområdet bliver en integreret del af Middelalderbyen Stege og at de eksisterende bygninger bevares. 

Området skal desuden være åbent og tilgængeligt for offentligheden, så der skabes bedre muligheder for oplevelser for både Steges indbyggere og for turister.  

”Sukkerfabrikken Møn” har været undervejs i flere år. Tilbage i november 2015 blev planen udpeget i Statens Forsøgsordning, hvor regeringen udvalgte ti turismeudviklingsprojekter langs Danmarks kyster, som skønnedes at have kvalitet nok til at kunne tiltrække mange udenlandske turister, og samtidig kunne indpasses i kystlandskabet.

Stege Sukkerfabrik - 138 års historie 

I 1884 etablerede De Danske Sukkerfabrikker en ny fabrik i Lendemarke ved Stege. 

Sukkerfabrikken havde eget havneanlæg og skib, og fra Pollerrup øst for Stege anlagdes en lille roebane til fabrikken. Fra 1930'erne blev lastvogne det foretrukne transportmiddel. Fabrikken havde endvidere fem saftstationer på Møn og Sydsjælland, bl.a. Mern Saftstation mellem Vordingborg og Præstø. På saftstationerne blev sukkersaften presset ud af roerne og pumpet til fabrikken gennem rørledninger.

Stege Sukkerfabrik var Møns første store industrivirksomhed og øens største arbejdsplads. Fabrikken havde både fastansatte arbejdere, især smede, og sæsonarbejdere, der kom ind fra landbruget. I forbindelse med fabrikken ligger både arbejder- og funktionær-/direktørboliger, som dog ikke er opført af fabrikken selv.

Stege Sukkerfabrik lukkede i 1989.

Fabrikken omfatter cirka 10 bygninger og dækker et areal på over to hektar. Bygningerne er opført i røde mursten, og senere tilføjelser er tilpasset det oprindelige byggeri. Den monumentale hovedbygning fra 1884 er tegnet af arkitekt L.P. Fenger.
I 1956 opførtes to nye siloer, og i 1970'erne en halbygning i funktionalistisk stil. Den sidste tilbygning er en kantine fra 1985.

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11