23948sdkhjf

Wammen beder kommuner og regioner holde igen med byggeprojekter og konsulenter

Inflationen ryger i vejret, og krigen i Ukraine koster.

Derfor bliver det nødvendigt at prioritere skarpt, lyder indgangsbønnen fra finansminister Nicolai Wammen (S) før et møde tirsdag med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (KL).

Der skal blandt andet holdes igen med konsulenter og byggeprojekter, tilføjer ministeren. Han skal drøfte de forestående forhandlinger om kommunernes og regionernes økonomi for 2023 med KL og regionerne.

- Dansk økonomi er ramt af Putins invasion, siger Wammen med henvisning til den russiske præsident, Vladimir Putin, som 24. februar igangsatte Ruslands invasion af Ukraine.

- Det gælder i særlig grad i forhold til inflation, som mange mærker hver eneste dag, siger Wammen.

Regeringen lægger op til at hæve tilskuddet til kommunerne med 1,25 mia. kr.  For regionerne vil det blive 1 mia. kr.

- For regeringen er det vigtigt i forhold til både kommuner og regioner, at når der kommer flere børn og ældre, og det gør der heldigvis, så følger pengene med, siger Wammen.

Men med de stigende udgifter er der ikke midler til store armbevægelser. Tværtimod, mener Wammen. Derfor skal der igen som tidligere år ses på yderligere besparelser på eksempelvis konsulenter.

- Så vi siger samtidig, at det er tider, hvor vi er nødt til at prioritere skarpt. Vi må se på, hvad vi i øvrigt kan gøre i fællesskab. Vi vil gerne, at de kigger på konsulentbesparelser, så man kan bruge det på velfærd i stedet for eksterne konsulenter, siger Wammen.

Aftalerne for 2022 indebar, at regionerne skulle reducere deres brug af eksterne konsulenter med yderligere 100 mio. kr. årligt fra 2025 og frem.

Kommunerne skulle reducere forbruget af eksterne konsulenter med yderligere 250 mio. kr. og i alt 1,25 mia. kr. frem mod 2025.

Også anlægsprojekterne bør man lægge en dæmper på, mener ministeren.

- Der skal være en lavere anlægsramme for både kommuner og regioner set med regeringens øjne. Vi er nødt til at prioritere skarpt, så må vi se på, hvad vi i øvrigt kan gøre, siger Nicolai Wammen.

Begrundelsen er, at byggesektoren er "meget, meget varm" i øjeblikket. Det betyder høje priser.

- Man får ikke ret meget for pengene. Vi kan presse på inflationen ved at have for høj en anlægsramme, siger Wammen.

Men han har også en anden begrundelse. Den grønne omstilling.

Regeringen går efter, at Danmark skal blive fri af russisk gas, og der vil det være godt at skrue lidt ned for blusset på anlæg, mener den.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109