23948sdkhjf

Byggeaktiviteten falder – men et felt vinder frem

Forbrugspriserne nåede i maj nye højder, og ifølge Dansk Industri har de stigende priser resulteret i et fald i den samlede byggeaktivitet. Til gengæld betyder stigende energipriser, at flere boligejere i disse måneder energirenoverer huset for at sparre penge på den lange bane.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at prisudviklingen nåede nye højder i maj, hvor forbrugspriserne steg med yderligere 7,4 procent, hvilket er den største stigning i næsten 40 år.

Prisstigningerne har skabt større usikkerhed i danskernes privatøkonomi, og ifølge Anders Stouge, som er branchedirektør i Dansk Industri Byggeri, afspejler den nye samfundssituation sig også i renoveringsmarkedet, hvilket blandt andet har fået energirenoveringer til at vinde frem.

– Efter en årrække hvor renoveringsmarkedet har været brandvarmt, da aktiviteten i branchen har været ekstraordinær høj som følge af den store efterspørgsel på boligmarkedet, står vi nu i en ny situation, hvor stigende priser på materialer, energi og renter samt mangel på arbejdskraft har fået den generelle byggeaktivitet til at bremse en smule op, siger Anders Stouge.

– Men selvom aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen er aftagende, forventer vi alligevel, at renoveringsmarkedet fortsat vil udgøre en betydelig del af boliginvesteringerne de kommende måneder. Det skyldes blandt andet de høje priser på el og gas, der peger i retning af, at energirenoveringer vil fortsætte med at vinde indpas, da der kan være gode besparelser at hente på netop dette område, fortsætter han.

I den seneste byggeprognose fra juni 2022 foretaget af Dansk Industri, fremgår det også, at netop boligrenoveringer og energiforbedrende tiltag vil bidrage positivt til udviklingen af boliginvesteringer, som forventes at vokse med 1,2 procent i det sidste halvår af 2022.

Materialeproducenter mærker efterspørgsel på lavenergiprodukter

Den stigende interesse for at spare på energien har betydet, at mange boligejere har kastet sig ud i energirenoveringer, og det kan mærkes hos de danske byggematerialeproducenter. En af dem, som oplever særlig stor efterspørgsel på lavenergiprodukter, er dørproducenten Swedoor.

– Vi kan uden tvivl mærke, at danskerne er blevet mere bevidste om, hvordan de kan spare på energien. Helt konkret oplever vi en stigende efterspørgsel på vores lavenergidøre, som er et produktområde, der har vækstet markant de seneste år, fortæller Hauke Thiessen, salgsdirektør hos Swedoor i Danmark.

Swedoor råder i dag over fabrikker i hele Norden, som har en samlet produktionskapacitet på mere end 50.000 karme og døre til det skandinaviske marked hver uge. Ifølge salgsdirektøren forventer man også høj aktivitet de kommende måneder.

– Der er foreløbigt intet, der tyder på, at de positive fremtidsudsigter i forhold til energirenovering vil vende den kommende periode, og incitamentet for boligejerne bliver kun større for hver måned, der går. Vi har derfor en klar forventning om, at udviklingen vil fortsætte i takt med prognoserne, som indikerer, at vi blot har set toppen af isbjerget, vurderer Hauke Thiessen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125