23948sdkhjf

Totalentreprenør mærker tilbageholdenhed – vil udjævne bølgen med lejekoncept

Hos totalentreprenøren Gråkjær mærker man, hvordan de usikre udsigter får byggekunderne til at tøve. Derfor er virksomheden nu klar med et nyt koncept, der skal medvirke til at udligne de konjunkturrelaterede udsving i ordrebogen.

Ifølge Gråkjær har de stærkt sigende materialepriser i kombination med højere renter skabt usikkerhed i byggebranchen, og det betyder, at flere byggeprojekter bliver sat på pause eller helt aflyst.

– Vi oplever, at mange virksomheder har behov for nye rammer for at kunne realisere deres vækstplaner. Men på grund af den uforudsigelighed, der lige nu præger markedet, forholder de sig afventende, fortæller Mogens Nitschke, investeringschef i Gråkjær.

Vil fjerne usikkerheden

Derfor indfører entreprenøren nu et lejekoncept, der skal fjerne usikkerheden for de virksomhedsejere, der er i tvivl om timingen, når det kommer til at før byggeplaner ud i livet.

– Vi vil gerne udfordre den traditionelle tankegang og sætte fokus på en alternativ løsning, der både fjerner usikkerheden og samtidig bidrager til virksomhedens fremtidssikring. Helt konkret siger vi: Hvorfor eje, når du kan leje med de samme fordele?

Til Licitationen – Byggeriets Dagblad forklarer Mogens Nitschke, at en del af koncernens kunder i øjeblikket finder lejeløsningen mere attraktiv end selv at skulle gå i gang med et byggeri.

– Usikkerheden betyder, at man ikke kan være sikker på prisen, inden man går i gang, og mange er bekymrede for, at omkostningerne stiger. For de fleste er det jo heller ikke deres kerneforretning at eje bygningen, og nogle finder, at det giver en større fleksibilitet at leje, forklarer han.

Han understreger, at lejerne med det nye koncept får stor indflydelse på byggeprocessen, mens det er Gråkjær, der afholder omkostningerne til selve byggeriet, og dermed får kunderne ifølge Mogens Nitschke al den ønskede indflydelse, mens risikoen minimeres.

– Langt hen ad vejen er det ligesom at bygge selv, og det er vigtigt for os, at kunderne får indflydelse på processen, så de får det byggeri, de ønsker sig. Til gengæld er det os, der tager risikoen, og det vælger vi at gøre, fordi det også er os, der kender markedet bedst, og som i højere grad ved, hvad vi kan forvente os, forklarer han.

Har investorer klar

Ifølge Mogens Nitschke er der altså masser af gode grunde til, at nogle kunder foretrækker at leje fremfor at eje, men det er ikke kun for kundernes skyld, Gråkjær har indladt sig på det nye koncept.

– Fordelen for os er selvfølgelig, at vi får byggesagen, i stedet for at kunderne afventer og vi i stedet risikerer, at alle vil i gang på samme tid – står vi med ti byggesager, hvor de otte vælger at afvente, så har vi brugt mange kræfter på noget, der ikke giver gevinst her og nu. På den her måde prøver vi at udligne bølgen i stedet for at skubbe den foran os, forklarer investeringschefen.

Den vestjyske entreprenør kom ud af 2020/21 med et overskud på 13,9 mio. kr. mens selskabets egenkapital ved årets udgang rundede 73 mio., og Mogens Nitschke peger på, at positionen som familieejet giver plads til at udvide repertoiret.

– Vi står ikke og mangler penge til at finansiere de her byggerier, vi har en stærk familie i ryggen, og kommer vi derhen, hvor flere ønsker lejemål, har vi nogle investorer, der kender os, og som gerne vil have nogle penge ud at stå i lejemål – på den måde kan vi faktisk både servicere kunderne, familien og eksterne investorer med den her løsning, lyder vurderingen.

For nuværende er der således heller ingen grænse for, hvor stort det nye felt hos Gråkjær skal vokse sig.

– Det er ikke noget, der lige sådan ”over night” kommer til at overtage hele virksomheden, men der er ingen grænser på. Kan det komme op at fylde en fjerdedel eller en tredjedel, er det fint, lyder det.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.128