23948sdkhjf

Ordrebøgerne bliver tyndere: Byggeriet står og vipper

Lidt flere ledige. Lidt flere konkurser. Stigende priser på materialer. Flere 3F-afdelinger med mange håndværkere i byggebranchen holder vejret

Det kan godt gå hen og blive en lang vinter i byggebranchen.

Hen over sommeren er ledigheden i byggeriet steget en smule blandt 3F’s medlemmer – med et par hundrede personer. Flere virksomheder er gået konkurs. Priserne på materialer er steget, skriver Fagbladet 3F.

Flere 3F-afdelinger, som kender byggebranchen indgående, holder et vågent øje med udviklingen.

- Vi hører fra arbejdsgiverne, at ordrebøgerne er blevet tyndere. Der er færre, der investerer i nyt byggeri. Materialepriserne er steget meget, træ og cement er blevet rigtig dyrt. Så mange venter og ser, siger Claus Westergreen, formand for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København, til Fagbladet 3F

137 byggefirmaer gik konkurs i juni. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Det er det højeste niveau i over et år.

Det mærker a-kasseleder i 3F Transport, Logistik og Byg i Aarhus Jakob Egelund.

- Vi har set en voldsom stigning i konkurser, og det er også større virksomheder, som er gået konkurs. Mange af de ansatte når dog ikke at blive ledige, for vi formår stadig at flytte dem til andre arbejdspladser, for der er stadig brug for håndværkere, siger Jakob Egelund.

Men det kan være en stakket frist, mener han.

- Jeg tror, det kan blive en lang vinter. Vi fornemmer, at flere virksomheder er ved at forberede sig på en nedgang. For eksempel ved at lægge færre planer for fremtiden. Problemet kan være, at de ikke kan tjene penge på opgaverne, fordi materialepriserne stiger, siger Jakob Egelund.

I 3F Bygningsarbejderne Fyn i Odense har a-kasseleder Sten Jensen set en stigende ledighed blandt sine medlemmer hen over sommeren. Her er ledigheden steget til 129 personer, hvor der ellers har været under 100 på dagpenge. Også han har lagt mærke til, at der har været flere konkurser.

- Men de fleste er kommet i gang igen andre steder, og de sidste skal nok komme i gang også. Jeg ved, at nogle af dem har skrevet kontrakt og starter om et par uger. Mange virksomheder starter ikke lige noget nyt op midt i sommerferien, siger Sten Jensen.

Selvom det kan være lidt svært at vurdere, hvor meget sommerperioden i sig selv spiller ind på tallene, så kan situationen godt give bekymringer for afdelingsformand i BJMF Claus Westergreen.

- Byggebranchen plejer at være en strømpil for, hvordan det går i samfundet. Lige nu står det hele og vipper lidt, og ingen ved, hvad der kommer til at ske med krig i Ukraine og økonomisk afmatning, siger han, til Fagbladet 3F.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141