23948sdkhjf

Niras vinder design-opgave i Odense

Odense Kommune har udpeget det team, der skal stå for design- og visualiseringsrådgivningen på Odense Letbane – et projekt der i alt ventes at løbe op i 2,6 mia. kr.
Med etableringen af et letbanenet på i alt 21 km. ønsker Odense Kommune at binde byen tættere sammen og gøre det let at komme rundt.

Med valget af Niras som rådgiver på designopgaven skal kommunen nu i gang med at se på, hvordan letbanen kan indpasses i byen, og hvordan den kan være med til at gøre de eksisterende byrum mere attraktive.

- Det er vigtigt, at letbanen kommer til at fremstå som et sammenhængende visuelt forløb i byen i samspil med de eksisterende og nye bymiljøer, og det skal Niras være med til at sikre, forklarer letbanechef Mogens Hagelskær.

I alt 12 teams havde ansøgt om prækvalifikation til opgaven, hvorefter fem blev udvalgt til at afgive tilbud. Udover Niras består det vindende team af PLH Arkitekter og de to franske firmaer, Atelier Villes & Paysages og MBD Design.

Der skal tænkes i helheder
Som rådgiver får Niras til opgave, i samarbejde med Odense Kommune, at udarbejde en designmanual for letbanens 1. etape, der omfatter 14,5 km. Designmanualen skal beskrive, hvordan der skabes et designmæssigt helhedsindtryk for letbanen på hele strækningen og vise, hvordan letbanen bedst muligt kan indpasses i den eksisterende by. Den skal indeholde de overordnede designprincipper for letbanens tekniske og infrastrukturelle udstyr som for eksempel af standsningssteder og letbanevogne.

I designet af letbanens elementer vil der blive lagt vægt på, at der bliver tænkt i helheder, da de enkelte elementer vil have betydning for byens og byrummenes udtryk. Designmanualen vil også blive benyttet ved senere etaper.

Niras skal også stå for at udarbejde visualiseringer og illustrationer af letbanen. Den første del af opgaven består i at vurdere bymiljøet og udarbejde visualiseringer til den redegørelse, der skal udarbejdes i VVM-fasen.

Tidligere er Parsons Brinckerhoff Ltd. og Cowi udpeget som henholdsvis bygherrerådgiver og teknisk rådgiver. Læs mere: Odense udpeger rådgivere til letbane-projekt

FAKTA
Den kommende Odense Letbane består af et linjenet på i alt 21 km. Banen får form som et H, og kommer til at bestå af to linjer med en fællesstrækning igennem midtbyen.

Linje 1 skal gå fra Tarup Center og Bolbro gennem midtbyen til Campus. Denne del ventes indviet i 2020 sammen med Nyt OUH. Linje 2 vil gå fra Vollsmose via fællesstrækningen til Vesterbro og videre mod Odense Zoo.

Frem til 2013 bruger Odense Kommune tiden på at detaljere projektet og udarbejde en VVM-redegørelse, udarbejde en sammenhængende strategi for byomdannelse sammen med letbanen, gøre klar til udbud af letbaneprojektet m.m. Transportministeriet indgår i samarbejdet om VVM-redegørelsen.

Odense Kommune arbejder for at danne et anlægsselskab med kommunen og staten som ejere. Det er anlægsselskabet, som skal anlægge letbanen.

For første etape på 14,5 km er anlægsudgifterne for letbanen 1.8 milliarder kroner og for det samlede linjenet på 21 km er den 2.6 milliarder kroner.

Kilde: Odense Kommune

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109