23948sdkhjf

Sikkerhed på arbejdspladsen betaler sig

God sikkerhed på arbejdspladser redder liv. Nu viser en undersøgelse, at hver gang virksomheder investerer 100 kr. i sikkerheden, får de 220 kr. igen.
Alle ved, at et sikkert arbejdsmiljø er godt for medarbejdernes ve og vel. Men at det også er godt for virksomhedernes bundlinje, ved måske knap så mange.

Forskere fra den internationale sikkerheds- og samarbejdsorganisation ISSA har for nylig undersøgt de økonomiske fordele og ulemper for virksomhedernes økonomi, når det gælder investeringer i arbejdsmiljø.

Konklusionen fra undersøgelsen er klar: Det betaler sig for virksomheder at foretage gennemtænkte investeringer i et bedre og mere sikkert arbejdsmiljø.

Kun 25 procent ser det som en udgift
I undersøgelsen er 300 virksomheder fra 16 forskellige lande blevet bedt om at vurdere, hvad deres investeringer i et sikkert arbejdsmiljø betyder for virksomhedens bundlinje.

75 procent af virksomhederne giver udtryk for, at når de investerer i arbejdsmiljø, kommer de investerede penge igen, enten så der reelt ikke er en udgift, eller så investeringen har en positiv effekt på virksomhedens økonomi. 50 procent af virksomhederne bemærker, at investeringer i arbejdsmiljø har en positiv effekt på bundlinjen.

Rapporten viser, at virksomheden i gennemsnit får deres investeringer i arbejdsmiljø igen 2,2 gange. Det svarer til, at hver gang der investeres 100 kr. i et sikkert arbejdsmiljø, får virksomhederne 220 kr. igen.

Medarbejderne med på råd
Dansk Byggeri nikker anerkendende til resultatet af undersøgelsen men pointerer dog, at undersøgelsen ikke blåstempler uovervejede investeringer i arbejdsmiljø:

- Forudsætningen for, at en arbejdsmiljøinvestering bliver succesfuld er, at ledere og medarbejdere har et fælles ejerskab over for projektet. Virksomhederne kan købe nok så mange sikkerhedsbriller og liner, men hvis medarbejderne ikke ser nogen grund til at bruge udstyret, kommer investeringen aldrig til at betale sig, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Hun understreger, at ledelsen derfor skal sætte den nødvendige tid af til at fremme et godt og sikkert arbejdsmiljø:

- En times debat om udfordringerne på byggepladsen kan vise sig at være en god investering, for her er der mulighed for at få problemerne på bordet, og medarbejderne kan se sig selv i de nye tiltag, siger Mette Møller Nielsen.

Global undersøgelse gavner danske virksomheder
Undersøgelsen viser, at der er flere grunde til at investere i et godt og sikkert arbejdsmiljø. Det giver virksomhederne et bedre image, færre udgifter til sygemeldte medarbejdere og vikarer til at erstatte dem, færre afbrydelser i produktionen og dermed mindre spildtid og så giver det en større arbejdsglæde hos medarbejderne, hvilket på sigt er med til at fastholde gode og produktive medarbejdere.

Undersøgelsen er baseret på globale resultater, men det forhindrer ikke danske virksomheder i at bruge resultaterne til at blive klogere på, hvordan de skal målrette deres investeringer:

- ISSA har lavet et grundigt stykke arbejde med at interviewe både store og små virksomheder i forskellige lande og inden for alle brancher. Det er
helt klart resultater, vi kan læne os op ad i den danske byggebranche. Vi har flere medlemmer, som oplever, at deres investeringer i arbejdsmiljø giver pote på den lange bane. Når en murermester fx køber en maskine til at løfte tunge mursten, er hans medarbejdere ikke nær så træt.

Artiklen er skrevet af Michelle Hansen (mha@danskbyggeri.dk) og er oprindeligt bragt i nyhedsbrevet Barometer fra Dansk Byggeri
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11