23948sdkhjf

Læs om Arbejdsmiljø & Radon her

LÆS HELE UDGIVELSEN: Arbejdsmiljø & Radon HER

Når man er vant til at gå rundt på en byggeplads indhyllet i støv, bliver støvet hurtigt overset. Men det er sundhedsskadeligt, og de fleste støvtyper indeholder kræftfremkaldende stoffer. Derfor skal støv helt undgås eller suges væk ved kilden.

Støv på byggepladsen er et alvorligt problem og er direkte sundhedsskadeligt at få i lungerne, hvor det kan give stenlunger og lungekræft. Så husk sug på maskiner, støvsug overflader og rens luften på byggepladsen. Hos Bygningsstyrelsen, der forsøger at sætte ekstra fokus på arbejdsmiljø i styrelsens byggeprojekter, mener man, at det bedste er at eliminere støvet og derved fjerne sundhedsfaren. “Mange støvtyper på byggepladser er farlige for helbredet, og nogle endda kræftfremkaldende. Allerede i planlægningen af et byggeprojekt kan støvproblemer forebygges, og man bør fra start tænke over, hvordan man kan minimere støv,” siger Claire Isabelle Blanchet-Pedersen, Arbejdsmiljøspecialist hos Bygningsstyrelsen.

"Tørre slimhinder er helt almindeligt iblandt håndværkere, og mange snøfter, hoster og nyser året rundt"
Claire Isabelle Blanchet-Pedersen, Arbejdsmiljøspecialist hos Bygningsstyrelsen

Støv sløver dig – og dit arbejde
Byggestøv gemmer typisk på både træstøv og kvartstøv, som indeholder kræftfremkaldende stoffer. Støvet består af helt små støvkorn og fibre, som ved indånding kan sætte sig helt ud i lungernes yderste forgreninger og efter en årrække giver risiko for lungekræft, stenlunger og KOL. ”På lang sigt kan støvet være skyld i meget alvorlige skader, mens det på kort sigt irriterer dine slimhinder, giver hoste og tiltagende åndenød. Du kan opleve at blive hurtigere
træt, så du derfor ikke udfører arbejdet lige så godt sidst på dagen. Det kan igen føre til, at du slækker på arbejdsmiljøet i andre sammenhænge. Tørre slimhinder er helt almindeligt iblandt håndværkere, og mange snøfter, hoster og nyser året rundt. Det skal ikke være normalen.”

Planlæg jer ud af støvet
Respirabelt kvartsstøv opstår ved bearbejdelse af granit, beton eller andet stenmateriale. Samtidig har flere træsorter vist sig at indeholde kræftfremkaldende stoffer. Heldigvis er det muligt at forebygge og begrænse udsættelse for støv ved at tilrettelægge projektet, så man kan komme helt udenom støvet. ”Det bedste er at fjerne faren helt, så støvet slet ikke opstår.
Derfor har bygherrer, projekterende og entreprenører et ansvar for at planlægge byggeriets faser, så materialer, konstruktioner, løsninger og arbejdsmetoder ikke giver anledning til unødigt støv. Hvis ikke støv kan undgås, skal man bruge luftrensere og sug på alle maskiner til opgaver, der kan udvikle støv.”

FOREBYG STØV PÅ BYGGEPLADSEN

  • Støv på byggepladsen er et stort og alvorligt problem
    – både for de ansattes helbred og for byggeriets
    kvalitet.
  • Før støvende arbejde: Vælg de mindst støvende
    metoder, sæt sug på maskinerne, isoler støvende
    arbejde.
  • Efter støvende arbejde: Støvsug (Klasse H) og vask
    overflader, luft ud og brug en luftrenser.
  • Find yderligere information i BFA-BA’s Branchevejledning
    om støv på byggepladsen
    Kilde: Arbejdstilsynet
LÆS HELE UDGIVELSEN: Arbejdsmiljø & Radon HER
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.625