23948sdkhjf

Rekordhøje trætårne sætter navn på ny partner

Danmarks højeste træhus, der er blevet døbt Træ, skal stå færdig på Sydhavnen i Aarhus i 2024.

Bygningen, som skal tårne sig op over det tidligere industriområde, er tegnet af Lendager Arkitekter med Moe som ingeniør. Bygherre er PFA Ejendomme og det lokale ejendomsudviklingsselskab Kilden & Hindby.

En af ideerne med byggeriet er at erstatte beton og stål med træ, hvor det er muligt. Ud over træ arbejdes der også med alternative løsninger, som at bruge gamle vindmøllevinger til solafskærmning, anvende affaldstekstiler til lyddæmpning og benytte genbrugs- og fejlproducerede vinduer til facaden.

Totalentreprenøren, Kaj Ove Madsen A/S Aarhus har nu valgt CLT Denmark som kompetencepartner i forhold til leverance af CLT, krydslamineret tømmer, og limtræ. Det oplyser leverandøren i en pressemeddelelse.

Ifølge direktør Per Thomas Dahl fra CLT Denmark står firmaet godt rustet kompetencemæssigt og leverancemæssigt, da leverandøren på få år har gennemført meget byggeri med CLT fra den østrigske samarbejdspartner KLH.

Etablerer dansk organisation

Det er et stort og prestigefyldt byggeri, som er sat i gang i det tidligere havneområde. Derfor vil der blive satset på at skabe en stærk dansk organisation, som kan samarbejde og videndele, så alle kompetencer kommer i spil i såvel projektering som i forhold til byggeri og logistik, når det går løs.

– Vi er en erfaren lokal, dansk partner, og vi deltager i projekteringen med danske erfaringer og kompetencer. Vi kommer også til at stå til rådighed for totalentreprenør Kaj Ove Madsen A/S Aarhus og de udførende håndværkere, som skal montere de bærende konstruktioner på byggepladsen, fortæller Per Thomas Dahl.

Kontortårnet "Træ"

  • Træ kommer til at bestå ét højt byggeri på 78 meter (20 etager) og to lavere byggeri på 27 meter (syv etager)
  • Træ vil koste 371 mio. kr. at opføre
  • Træ bliver et flerbrugerkontorhus med butikslokaler, restauranter og andre bylivsfunktioner i stueplan
  • På grunden rundt om Træ vil der blive plantet ”adoptivtræer”, som eksisterende træer, der ellers skulle være fælder i nærområdet. Adoptivtræerne graves op med rod og genplantes, hvilket forlænger træernes levetid og den tid, hvor de opfanger
  • Træ bliver en del af The Union, som er PFA’s landsdækkende flerbruger kontorfælleskab

PFA

Træ-byggeriet kommer til at udforme sig som tre kontortårne, hvor det højeste bliver 76 meter med to mindre tårne på 29 meter ved sin side.

Trods navnet, Træ, kommer byggeriet til at anvende en større pallette af materialer. Fundament og bundplader bliver insitustøbt beton og betonelementer, som NCC tidligere har fået ansvaret for, ligesom trappe og elevatorkerner bliver insitustøbte. Den benyttede beton støbes med en cementtype med reduceret CO2-udledning. 

Herudover kommer montering af stål, træsøjler, trædæk og lette facadekassetter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125