23948sdkhjf

Phønix Tag Materialer er klar til nye LCA-krav: EPD på 88% af alle produkter

Miljøvaredeklarationer (EPD’er) på byggematerialer bliver et nødvendigt redskab, når livscyklusvurderinger fra årsskiftet gøres obligatoriske. Med helt nye EPD’er er tagpapproducenten Phønix Tag Materialer på forkant med udviklingen – og kan tilbyde landets projekterende EPD’er på 88% af de produkter, virksomheden sælger.

Fra 1. januar 2023 venter en ny virkelighed for projekterende i dansk byggeri. Livscyklusvurderinger (LCA) bliver fra årsskiftet et krav i bygningsreglementet for al nybyggeri – og for byggerier over 1.000 kvadratmeter sættes et loft over den årlige CO2-udledning på 12 kg CO2 pr. m2.

For arkitekter, rådgivere og bygherrer betyder det, at miljøvaredeklarationer – de såkaldte EPD’er – bliver et uundværligt værktøj i projekteringen. En EPD fastlægger nemlig et byggemateriales miljøpåvirkning i hele dets livscyklus, hvilket gør det muligt at sammenligne forskellige produkters effekt på byggeriets samlede miljøregnskab.

EPD’er på 88% af alle solgte produkter

Den danske tagpapproducent Phønix Tag Materialer har tidligt forberedt sig på det skærpede dokumentationskrav i branchen. Allerede i 2020 udgav virksomheden en produktspecifik EPD på sin over- og underpap. Med tilføjelsen af yderligere produkter er 88% af Phønix Tag Materialers solgte varenumre nu dækket af en EPD.

Det betyder, at Phønix Tag Materialer er klar til at understøtte de projekterende, når kravet om brug af livscyklusvurderinger bliver en realitet. Men investeringen i dokumentation er først og fremmest et led i virksomhedens overordnede strategi for bæredygtighed. Det forklarer CSO i Phønix Tag Materialer, Susanne Højholt.

– EPD’erne er et vigtigt redskab for de projekterende, men for os er arbejdet ikke slut med udarbejdelsen af EPD’er. Det er et udgangspunkt for vores videre arbejde med bæredygtighed. Vi har fået belyst alle de faktorer, der betyder noget i CO2-regnskabet, og dermed er vi i stand til at optimere de ting, vi selv kan kontrollere.

EPD’er skal læses og forstås korrekt

De nye lovkrav er positivt for den bæredygtige udvikling – men det stiller samtidig øgede krav til alle parter i byggeriet, forklarer Susanne Højholt.

Hun peger på, at det ikke altid er nok at hente en EPD ind i værktøjet LCAbyg. I mange tilfælde er det nødvendigt at lave konkrete vurderinger af de enkelte materialer.

– Som et eksempel er EPD’en på vores tolags SBS-løsning beregnet med en betragtningsperiode på 60 år. Det betyder, at der for vores produkters livscyklus er indregnet en udskiftning efter 50 år, som er tagpappens dokumenterede levetid. Men hvis LCA-beregningen er baseret på 50 år, skal den projekterende være opmærksom på at fravælge udskiftningen i LCAbyg, slutter Susanne Højholt.

 Phønix Tag Materialer har nedbragt CO2-aftrykket i virksomhedens egen produktion (scope 1 og 2) med 97% fra 2008 til 2021. Målet er at opnå en CO2-neutral produktion i 2030.

Læs mere om Phønix Tag Materialers tilgang til bæredygtighed på virksomhedens hjemmeside, hvor EPD’er for virksomhedens produkter kan downloades.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082