23948sdkhjf

Byggebranchen skal bedre kunne forstå slutbrugerens behov

Arkitektvirksomheden Dissing+Weitling deler ny guide til Universelt Design med byggebranchen

Arkitektvirksomheden Dissing+Weitling står bag den nye Guide til Universelt Design (UD), der er en tjekliste til fremme af inklusion i det byggede miljø.

Den vil tegnestuen nu dele med branchen - ud fra et ønske om at fremme social bæredygtighed i byggeriet.

"UD er et praktisk værktøj, der fungerer som et designredskab til fri afbenyttelse for arkitekter, konstruktører og designere. Guiden skal fremme opmærksomheden på ligeværdig brugeradgang og social bæredygtighed i byggeriet", lyder det fra tegnestuen i en pressemeddelelse.

Der er hverken lovkrav eller mange bygherrer som efterspørger det endnu. Det er ligesom med bæredygtighed i 1990’erne, som var noget, særligt ihærdige ildsjæle beskæftigede sig med, men som i dag har alles opmærksomhed Tine Holmboe, adm. direktør hos Dissing+Weitling, om det nye designværktøj

- Guiden kan åbne for flere brugerperspektiver. Vi havde et internt behov, som vi hører, at andre fagkollegaer også har. Derfor har vi skabt et struktureret dokument, der giver overblik - lidt ligesom den gamle SBi-tjekliste om tilgængelighed - og som kommer rundt om de parametre, der bør inkorporeres for at opnå Universelt Design, siger guidens initiativtager, Cora Cecilia Lopez
Valloire, der er arkitekt hos Dissing+Weitling.

Hensyn til brugeradfærd

Guiden introducerer den såkaldte UD-ligning som en metode, der kan bruges til at overveje alt fra teknik og design til inklusion og sansestimulering i alle faser, ikke mindst i den afgørende første skitsefase.

Det gælder overvejelser om brugerinddragelse, social og fysisk kontekst, bygherre-involvering, komfort og lovgivning.

- Vi ser guiden som en metode, der udvider de hensyn, arkitekter allerede tager til eksempelvis brugeradfærd og omgivelser. Med guiden er arkitekten nået til næste niveau i forståelsen af brugerne, så løsningerne ikke længere kun retter sig til bestemte brugere nu og her, men ideelt set til alle brugertyper og -behov igennem livet. De rummer et løfte om ikke at lade nogen i stikken, siger Cora Cecilia Lopez Valloire.

Som bæredygtighed i 90'erne

Det kræver stamina at have Universelt Design som sit mål, mener Tine Holmboe, adm. direktør hos Dissing+Weitling, i en pressemeddelelse.

- Der er nemlig hverken lovkrav eller særlig mange bygherrer som efterspørger det endnu, så derfor må vi hjælpe hinanden med værktøjer og gode eksempler. Det er ligesom med bæredygtighed i 1990’erne, som var noget, særligt ihærdige ildsjæle beskæftigede sig med, men som i dag har alles opmærksomhed, siger hun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143