23948sdkhjf

Hver fjerde husstand vil bruge boligjob-ordningen

Boligjob-ordningen ser ud til at skabe både arbejdspladser og vækst. Derfor bør regeringen holde fast i ordningen, lyder opfordringen fra Dansk Byggeri.
Nyt køkken, nyt tag eller nymalede vægge er bare et par af de mange ting, som danskerne bruger boligjob-ordningens håndværkerfradrag på 15.000 kroner til. En ny rundspørge foretaget af YouGov for Dansk Byggeri viser, at hver fjerde husstand enten har brugt eller forventer at bruge boligjob-ordningen i 2012.

- Når man ser på, hvor populær håndværkerfradraget er blevet på de kun 15-16 måneder, det har eksisteret, så kan det undre, at regeringen vil afskaffe en ordning, som både skaber arbejdspladser og bekæmper sort arbejde, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

Svensk model ligger lige for
Det er især boligejere, som gerne vil bruge håndværkerfradraget. Undersøgelsen viser, at 19 procent af de danske husstande og 29 procent af husejerne har projekter, som de kun vil gennemføre såfremt, at fradraget bliver hævet.

Hos Dansk Byggeri peger man på, at den svenske udgave af håndværkerfradraget har givet masser af beskæftigelse og dermed sparet staten for udgifter til arbejdsløshedsunderstøttelse. Den svenske ordning har også nærmest udryddet sort arbejde og derfor givet flere skattekroner i statskassen.

- Det ligger jo lige for at gøre som i Sverige. Danmark har ikke råd til bare at vende det blinde øje til de gode resultater, som Sverige har opnået – særligt ikke i en krisetid, hvor vi bør gøre alt, hvad vi kan for at skabe nye arbejdspladser og få gang i hjulene igen, siger Torben Liborius.

Boligjob-ordningen skal på finansloven
Erfaringerne fra Sverige bekræfter, at regeringen er på forkert kurs, når den planlægger at stoppe boligjob-ordningen ved udgangen af året.

- Der er ingen tvivl om, at vi på den lange bane må kigge mod Sverige, men her og nu vil det være oplagt at fortsætte boligjob-ordningen, som danskerne har taget til sig og i stigende grad bruger. Hvorfor stoppe nu, hvor danskerne for alvor er begyndt at lære ordningen at kende, og hvor effekterne i forhold til flere arbejdspladser og mindre sort arbejde viser sig? Regeringen bør skynde sig at få boligjob-ordningen på finansloven, siger Torben Liborius.

Han påpeger, at regeringen i det mindste burde holde fast i sidste års finanslovsaftale med Enhedslisten, hvor det blev aftalt at afsætte 500 millioner i 2013 og 2014 til en energirenoveringsordning.

- Men også den har regeringen valgt at skrotte, konstaterer Torben Liborius.

ROT-ordning vil være 68 procent selvfinansierende
Konkret foreslår Dansk Byggeri, at:

• Alle boligejere tildeles et tilskud på maksimalt 50.000 kr. årligt per voksen medejer i en husstand.

• Alle lejere og andelsboligejere, der bor i flerfamiliehuse, tildeles ligeledes et tilskud på mak-simalt 50.000 kr. årligt per voksen beboer i husstanden, hvilket kan videreføres til udlejer til fællesprojekter.

• Tilskud til både helårsboliger og fritidshuse.

• Tilskud skal være på 40 % for arbejdsløn og 25% for materialer.

Ifølge beregninger fra Dansk Byggeri vil en dansk ROT ordning være 68 procent selvfinansierende. Det antages, at ordningen medfører en ny-arbejdsandel på 35 procent (i Sverige vurderes ROT ordningen at have medført 40 procent nyt byggearbejde), at statens udgifter til arbejdsløshedsunderstøttelse reduceres, og at der skabes mere omsætning i virksomhederne.

Såfremt der på statens finanser afsættes 5 mia. kr. til en boligtilskudsordning, vil den samlede om-sætning inklusiv private investeringer blive 15,4 mia. kr. Andelen af nyt arbejde heraf, dvs. 35 procent, udgør 5,4 mia. kr. Idet staten vil modtage 2,5 mia. kr. i nye skatteindtægter og spare 900 mio. kr. i mindre udbetalt understøttelse, vil statens samlede indtægter udgøre 3,4 mia. kr. Samtidig vil der blive skabt en merbeskæftigelse på over 10.000 personer. I alt vil et samlet tilskud på 5 mia. kr. derfor medføre indtægter for 3,4 mia. kr., hvilket er ensbetydende med en selvfinansieringsgrad på 68 procent.

Fakta
Undersøgelsen
Dansk Byggeri har fået foretaget en spørgeskemaundersøgelse af YouGov. Undersøgelsen havde deltagelse af 1.002 personer i alderen 18-74 år.

Udvalgte tal:
- 26 procent forventer at benytte håndværkerfradraget i større eller mindre grad i 2012. 10 procent af disse forventer at bruge hele fradraget.
- 10 procent kender ikke til fradraget.
- 42 procent har ingen fradragsberettigede projekter.
- 11 procent vurderer ikke, at muligheden for fradrag er udslagsgivende for deres projekt.
- 19 procent har projekter, som kun gennemføres, hvis tilskuddet bliver sat op.

Om Boligjob-ordningen
Danskerne har siden 1. juni 2011 kunne benytte sig af Boligjob-ordningen. Her kan personer over 18 år i en husstand årligt trække op til 15.000 kr. fra i skat for udgifter til løn i forbindelse med vedligeholdelse af egen bolig.

Den effektive besparelse i skat heraf er op til 5.000 kr. per person. I de syv måneder Boligjob-ordningen har kørt i 2011, har foreløbig 310.000 personer indberettet fradrag til Skat. Det samlede indberettede servicefradrag for indkomståret 2011 er foreløbig oppe på lidt over 3 mia.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125