23948sdkhjf

Efter ransagning af kommunen: Nu melder politiet ud om mistænkte

National Enhed for Særlig Kriminalitet har kun meldt få ting ud, siden de ransagede fem adresser i Nordjylland og København

Betjente fra National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) slog onsdag til og ransagede Borgmesterforvaltningen og by- og landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.

Herudover ransagede de tre private adresser i Aalborg og København.

Rådmand for by- og landskab Jan Nymark Thaysen (V) udtalte onsdag, at det var i relation til sagen om ulovlige udbygningsaftaler, og han var overbevist om, at politiets efterforskning ikke rettede sig mod kommunen.

Og det bekræfter NSK nu over for Nordjyske.

- Det er ikke Aalborg Kommune, som er mistænkt i sagen, oplyser de.

NSK ønsker ikke at udtale sig om, hvem det så er, de efterforsker, eller om det drejer sig om tidligere eller nuværende medarbejdere i kommunen.

Flere afskedigede medarbejdere

På baggrund af sagen om de ulovlige udbygningsaftaler fratrådte den daværende chef for by- og landskabsforvaltningen Anders Fokdal efter at have været hjemsendt.

Det samme gjorde stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen.

Det skete, efter advokatselskabet Horten havde gennemgået 27 ud af 59 udbygningsaftaler.

Det viste sig, at kommunen ikke havde levet op til planlovens princip om frivillighed i forhold til aftalerne, og der blev rejst alvorlig kritik af kommunen på flere punkter.

Sagen er nu endt i retten, hvor personerne bag Spritten A/S og ejendomsudvikler Torben Nielsen har stævnet kommunen.

Spritten A/S vil have borgmesteren og en række prominente navne i vidneskranken. Det kan du læse mere om herunder.

Sagen om Aalborg Kommunes udbygningsaftaler

En udbygningsaftale er planlovens paragraf 21b en frivillig aftale mellem en kommune og en grundejer, der indgået på grundejers opfordring, om finansieringen af fysiske infrastrukturanlæg, eksempelvis et vejkryds.

I Aalborg startede kritikken af Aalborg Kommunes praksis med Spritten A/S’ anklage om finansiering af dele af et nyt kajanlæg ud for det nye kvarter, der skal etableres på den gamle spritfabriks arealer i det vestlige Aalborg.

Folkene bag Spritten A/S satte i juni 2021 deres del af det store projekt i bero med henvisning til, at deres juridiske rådgivere satte spørgsmål ved lovligheden af den udbygningsaftale, som var indgået mellem selskabet og Aalborg Kommune.

Siden fulgte – som beskrevet i flere omgange af Licitationen – en undersøgelse af kommunens brug af udbygningsaftaler over en ti år lang periode. Det viste sig, at Aalborg Kommune handlede i strid med reglerne, da udbygningsaftalerne ikke blev indgået på frivillig basis, og det affødte en mere omfattende undersøgelse samt fyringer af centrale skikkelser i kommunen, direktøren i By- og Landskabsforvaltningen og stadsarkitekten. Ligeledes besluttede den relevante rådmand ikke at genopstille ved seneste kommunalvalg.

Efterfølgende har flere ejendomsudviklere – først TN Udvikling og siden Spritten A/S – lagt sag an mod kommunen.

Se nøgletal for:
Læs mere om: udbygningsaftaler
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.737