23948sdkhjf

Dyster DI-prognose spår tilbagegang i byggeriet

Økonomien vil skrumpe i årets sidste kvartal og dale yderligere i 2023

Dansk økonomi kan se frem til lidt af en blodtud, og især byggeriet vil mærke tilbageslaget.

Sådan kan en ny prognose fra Dansk Industri (DI) opsummeres.

For den buldrende fremgang i 2022 lakker mod enden, skriver DI, som forventer at økonomien vil gå tilbage i allerede i år.

For hele 2023 vil økonomien skrumpe yderligere med 0,8 pct., lyder forventningen, og samtidig ventes beskæftigelsen at falde med knap 69.000 fra 4. kvartal 2022 til 4. kvartal 2024.

Byggeiver daler

Her vil byggebranchen ifølge DI være én af de brancher, der især kan mærke kulden - selvom byggeaktivitet dog kommer fra et meget højt niveau, noteres det.

Erhvervsorganisationen forventer, at virksomhedernes lyst til at investere i byggeri og anlæg vil falde med 7,5 pct. i 2023 - men dog stige med 3 pct. i 2024. Grøn omstilling og større projekter som udrulning af jernvarme, Femern Bælt-forbindelsen og infrastrukturplanen vil imidlertid trække i den anden retning. Og altså bidrage til, at faldet ikke bliver endnu større, lyder det.

Der lyder også andre mere positive toner. Inflationen, som i år er steget til det højeste niveau i 40 år, ventes at aftage i 2023 og endnu mere i 2024. Det er dog forbundet med usikkerhed. DI åbner for, at væksten i værste fald kan gå endnu mere tilbage, hvis priserne ikke arter sig.

Rekord i konkurser

Uanset hvad mærker adskillige byggevirksomheder allerede nu til den skrantende økonomi.

I både oktober og november slog antallet af konkurser i byggeriet rekord. I november måtte 103 selskaber dreje nøglen om, dobbelt så mange som i november sidste år.

Og i sidste uge kunne Licitationen fortælle, at det nu er hver tredje virksomhed i bygge- og anlægsbranchen, der råber på mere efterspørgsel. Niveauet er dermed lige så højt som i måneden efter, at landet lukkede ned på grund af coronavirus i 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234