23948sdkhjf

Byggeomkostninger brager op i tredje kvartal

Materialepriser steg til nye højder, mens lønningskurven knækkede

De samlede byggeomkostninger steg med 2,6 pct. i tredje kvartal i forhold til kvartalet før.

Det viser de nyeste tal for byggeomkostningsindekset fra Danmarks Statistik.

Især steg omkostninger til materialer - 3,7 pct. - mens arbejdsomkostningerne til gengæld faldt med 0,4 pct.

Byggeomkostningsindekset kommer med en forsinkelse på som regel to-tre måneder - og viser derfor ikke noget om situationen fra oktober til december. Priserne på flere konkrete byggematerialer som stål og træ er ellers for nylig begyndt at flade ud eller falde, som beskrevet i Licitationen i forrige uge.

Forsinkelsen til trods er byggeomkostningsindekset dog et vigtigt nøgletal for branchen og bruges som rettesnor hos både entreprenører og bygherrer, blandt andet når der skal prisreguleres undervejs i et projekt. 

Stigninger raden rundt

Dykker man længere ned i tallene, skete stigningen i tredje kvartal over hele linjen i byggebranchen.

Betonelementarbejde havde den største stigning på 4,7 pct., mens jord- og betonarbejde samt murerarbejde begge havde stigninger på 4,5 pct. I de resterende byggefag var der stigninger på mellem 2,4 pct. og 3,8 pct.

Faldet i arbejdsomkostninger skete også næsten hele raden rundt. Tømrer-og snedkerarbejde, el-arbejde samt murerarbejde havde de største fald på hhv. 0,8 pct., 0,7 pct. og 0,6 pct., mens betonelementarbejde og vvs-arbejde begge faldt med 0,1 pct. Arbejdsomkostninger til jord-og betonarbejde samt malerarbejde steg derimod begge marginalt med 0,1 pct.

Samlet set er billedet stadig, at byggeomkostningsindekset nu er markant højere end tidligere.

Sammenlignet med tredje kvartal sidste år er indekset steget med 11,3 pct. - især drevet af udviklingen i materialeomkostninger, der samlet set er steget 14,8 pct. over det seneste år. Her er det ikke mindst murernes materialeomkostninger, der er strøget op med 17,0 pct. El-arbejde har set den mindste stigning på 12,1 pct. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093