23948sdkhjf

Virksomheder bugner af grønne løsninger

Realdania-projektet TEST har i snart et år hjulpet grønne byggeteknologier ud på markedet. Få et indblik i de nye spændende løsninger på Building Green.
Der mangler ikke gode idéer i den danske byggesektor – tværtimod. Men mange løsninger når aldrig ud til markedet og har derfor brug for det sidste puf.

Det var baggrunden for, at Realdania i slutningen af 2011 søsatte projektet ”TEST din bæredygtige løsning”. Siden har en stribe virksomheder ansøgt om hjælp til at markedsmodne deres næsten færdige produkter til byggeriet.

- De 30 ansøgere vi har mødt indtil videre, har budt ind med vidt forskellige produkter, der afspejler stor idérigdom og kendskab til byggebranchen, siger faglig sekretær, Mikkel A. Thomassen.

Klar til markedet
Ideen bag TEST er at hjælpe virksomhederne, hvis de står med et bæredygtigt produkt til byggeriet, der teknisk set er færdigt, men endnu ikke er testet i praksis eller mangler at blive godkendt.

- Det gode ved TEST er, at de hjælper virksomhederne over den sidste hurdle, så produktet bliver testet i praksis og når ud på markedet. Det gør de blandt andet ved at matche byggeherrer med idemagerne bag de nye produkter, siger projektleder Lennie Clausen, Realdania.

Et væsentligt fokus for projektet har været at gøre det så nemt som muligt for virksomhederne. Således skal man som ansøger blot besvare tre korte spørgsmål, og er idéen god nok, inviteres virksomheden til en mundtlig præsentation foran et fagligt advisory board.

Det er stadig muligt at søge støtte
De første ansøgninger til TEST tikkede ind i januar måned, og årets fjerde og næstsidste ansøgningsrunde er netop udløbet. Hvis en virksomhed har et nyt og grønt produkt til byggeriet, som man gerne vil have hjælp til at markedsmodne, så tager TEST forsat i mod nye ansøgninger, oplyser Mikkel Thomassen og påpeger, at projektet efter planen skal løbe helt frem til udgangen af 2016.

Blandt de aktuelle projekter er flere facadesystemer, en bygningsmonteret vindmølle og et produkt, der med beplantede vægge skaber et bedre mikroklima omkring bygninger, samtidig med at støj holdes nede og regnvandet forsinkes.

- Det er svært at fremhæve et af de grønne produkter, vi har fået præsenteret det seneste år. Selv en tilsyneladende snæver innovation kan få stor betydning for bæredygtigheden i byggeriet, hvis det slår an på markedet. Som for eksempel en isoleringsfuge af genbrugsmateriale, siger Mikkel Thomassen.

Matchmaking på Building Green
TEST er endnu ikke så langt i processen, at de deltagende løsninger er blevet anvendt i konkrete byggeprojekter. Mange af de virksomheder, der har henvendt sig, har haft brug for laboratorietest og godkendelser, og derfor har fokus hidtil været på disse udfordringer.

Under næste uges Building Green i Forum er Realdania vært for et seminar, der sætter fokus på TEST og de foreløbige erfaringer med projektet. Seminaret vil give producenter, byggefirmaer og bygherrer mulighed for at mødes via matchmaking, ligesom der vil være oplæg fra blandt andre Vagn Risby Mortensen, byggechef for Nyt Hospital Bispebjerg, og Jane Drejer Nielsen, der er områdechef for byfornyelsen i Københavns Kommune. De to cases er eksempler på, at byggeherrer ofte savner viden om, hvad der findes af mulige grønne løsninger ude i virksomhederne.

FAKTA OM TEST
TEST er en del af et samlet 5-årigt initiativ fra Realdania, som skal medvirke til at skabe og videreudvikle et aktivt innovationsmiljø i den danske byggesektor med fokus på bæredygtighed.

Næste ansøgningsfrist er den 4. december, og som virksomhed kommer man i betragtning ved at indsende en kort beskrivelse af projektet via hjemmesiden www.test-din-baeredygtige-loesning.dk .

Virksomheder med særligt lovende idéer inviteres til at diskutere deres projekt med advisory boardet, som derefter udvælger de bedste projekter til prototypeudvikling, tests eller afprøvning på konkrete byggesager og indstiller eventuelt herefter det pågældende projektet til ansøgning hos Realdania om økonomisk støtte.

TESTs advisory board er sammensat af eksperter fra en bred fagkreds inden for byggebranchen:

- Jørgen Munch-Andersen, seniorrådgiver, Træinformation
- Niels Henrik Mortensen, professor, DTU Management
- Hanne Ullum, udviklingschef, Bygherreforeningen
- Hanne Eriksen, grundlægger og leder, Ledelse & Erhvervsudvikling
- Lennie Clausen, projektleder, Realdania
- Mikkel A. Thomassen, faglig sekretær, TEST og medstifter af Smith Innovation


UDVALGTE PROJEKTER
TEST har indtil modtaget henvendelser om markedsmodning af grønne løsninger fra cirka 30 virksomheder. Blandt disse er:

• En bygningsmonteret vindmølle, der udnytter den øgede energi, som vinden oparbejder i dens acceleration op over tagkanten på store kasseformede bygninger.

• Et nyt slankt og let byggesystem baseret på højstyrkebeton, der kan anvendes til nybyggeri og som efterisoleringssystem til energirenovering af den eksisterende byggemasse.

• Beslag til præmontering af vinduer, som forbedrer arbejdsmiljøet og effektiviteten på byggepladsen.

• Energirenovering af ældre etage-/betonbyggeri fra især 1960’erne og 1970’erne ved hjælpe af det patenterede betonelement HIBE

• Et facadesystem bestående af et konstruktivt isoleringselement, hvorpå der direkte kan monteres forskellige former for klimaskærme.

• Isoleringsfuge af genbrugsmateriale med stærke funktionelle egenskaber og med æstetiske fordele sammenlignet med en traditionel akrylfuge.

• Luftsolfanger til det professionelle marked, som forvarmer luften til industrielle, offentlige og kommercielle bygninger med eksisterende ventilationsanlæg eller fungerer som direkte ventilation og affugtning.

• Glas-glas solpanel, som har en væsentlig længere levetid end konventionelle moduler og flottere æstetisk udtryk, hvor man får en mere ubrudt flade af glas.

• Totaloverdækning af byggerier med en nyudviklet, højteknologisk, 100 % vandtæt, vindstabil og aflåselige overdækning med indbygget kran, lifte, byggepladshegn, byggepladslys og aflukkelig port.

• Naturligt klimaanlæg – fra sol og varme. Spar på udgifter, energi og CO2-udledning til komfortkøling.


TEST inviterer til møde mellem grønne producenter og bygherrer på messen Building Green i Forum den 11. oktober klokken 15-18. Læs mere og tilmeld dig på test-din-baeredygtige-loesning.dk/BuildingGreen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094