23948sdkhjf

Udviklingsplatform og bredt udsnit af byggevirksomheder trækker i arbejdstøjet

Med bedre brud af data kan man spare en halv procent af byggesummen, lyder vurdering

Med en millionbevilling i hånden kan byggebranchens fælles udviklingsplatform Contech Lab nu trække i arbejdstøjet sammen med et bredt konsortium af byggeriets virksomheder.

Sammen vil de skabe en fælles dataplatform og målemetode, der kan sikre øget effektivitet og mindsket energi- og materialespild på fremtidens byggepladser.

– Det skal ikke længere være op til den enkelte virksomhed at opfinde sin egen proces igennem tidskrævende learning-by-doing, siger Mayes Ali, Teknologichef i Contech Lab, der er et samarbejde mellem Molio, Realdania og Industriens Fond.

I det nyeste pionerprojekt vil en projektgruppe, der består af Pihl, Aarsleff, MT Højgaard, Enemærke & Petersen og CG Jensen, Woodsense, Maturix, Build, Green Building Council Denmark, Force Technology og Molio, afsøge mulighederne for nye datadrevne tiltag, der kan mindske byggeriets klimapåvirkning til gavn for alle i bygge- og anlægsbranchens værdikæde.

I dag står bygge- og anlægsbranchen ifølge Molio op mod 40 pct. af energiforbruget og 35 pct. af alt affald i Danmark.

– Det er på høje tid, at vi får styr på den del

Med datadrevne tiltag forventer Contech Lab ikke kun at lette arbejdet med dokumentation i byggeriet, men også optimere og minimere ressourceforbruget undervejs.

Og det er tiltag, som kan mærkes både i et økonomisk og et grønt regnskab.

Det vurderes, at man med datadrevne tiltag kan spare 0,5 pct. af byggesummen blandt andet ved at spare op til 20 pct. af elforbruget, 15 pct. af affaldsmængden og 10 pct. af det samlede brændstofforbrug.

– Vi skal sikre, at vi kan indsamle og bruge data proaktiv. Derfor har vi brug for én fælles ramme og metode for, hvordan man monitorerer ressourceforbrug på byggepladsen – og den skal være automatisk, transparent og let tilgængelig, så hele byggebranchen bliver bedre til at handle på baggrund af data, siger Ole Berard, digitaliseringschef i ConTech Lab, og tilføjer:

– Det er på høje tid, at vi får styr på den del.

Pionerprojektets erklærede mål er at implementere IoT-baseret sensorteknologi til dataindsamling og monitorering af ressourceforbrug på byggepladser.

Desuden vil projektgruppen udvikle og introducere branchen for en fælles dataplatform, der kan stille benchmark-data til rådighed og give de udførende aktører en bedre idé om, hvad der er god og dårlig praksis på byggepladsen.

Bevillingen til Contech Lab på 7,4 mio. kr. kommer fra EUDP, en offentlig tilskudsordning under Energistyrelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109