23948sdkhjf

Fortsat alvorlige sikkerhedsproblemer i byggeriet

De store byggepladser var i fokus, da årets femte landsdækkende aktion mod social dumping blev gennemført onsdag.
Arbejdstilsynet, Skat og politiet gennemførte onsdag årets femte landsdækkende aktion mod social dumping. Aktionen rettede sig mod bygge- og anlægsbranchen med fokus på store byggepladser, men også enkelte mindre byggepladser blev besøgt under aktionen, hvor bl.a. moms- og skatteforhold, arbejds- og opholdstilladelser samt arbejdsmiljøforhold og anmeldelse til RUT blev kontrolleret.

For Arbejdstilsynet indebar aktionen, at der blev gennemført 83 kontrolbesøg og givet i alt 56 reaktioner. Af disse var 52 reaktioner for alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Syv strakspåbud vurderes at skulle følges op af en bødestraf, og Arbejdstilsynet forventer dertil at afgive fem indstillinger til politiet for overtrædelse af anmeldepligten til RUT. Heraf er ingen dog relateret til de store byggepladser.

Mistanker om omfattende sort arbejde og socialt bedrageri
For Skat viser resultaterne, at der fortsat kan være tvivl om lønforhold hos en anseelig del af virksomhederne. Skat vil derfor udtage cirka en tredjedel af de besøgte virksomheder til yderligere kontrol.

Politiet anholdt undervejs tre udlændinge med henblik på at undersøge, hvorvidt de lovligt kan opholde sig og arbejde i Danmark.

FAKTA
Arbejdstilsynets resultat af den fælles aktion med politi og SKAT mod social dumping den 2. oktober 2012.

Antal besøg på landsplan
Antal besøgte arbejdssteder 83
Antal besøgte virksomheder 151

Besøg fordelt på branche
Bygge og anlæg 82
Det grønne område 1

Nationalitet (antal besøgte virksomheder)
Danske 112
Udenlandske 39

Antal arbejdsmiljøreaktioner
Danske virksomheder 43
Udenlandske virksomheder 13

RUT
Antal reaktioner for manglende registrering 5

Resultatet af fællesaktionen er udtryk for et enkelt nedslag og et øjebliksbillede på, hvordan arbejdsmiljøet og RUT konkret ser ud på et lille udsnit af virksomheder. Der kan ikke fra aktionens resultat drages konklusioner på, hvordan billedet generelt er på arbejdsmarkedet.

De udenlandske virksomheder, som ikke var anmeldt i RUT, kan nu regne med en politianmeldelse og en efterfølgende bøde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094