23948sdkhjf

Tre teams skal kæmpe om markant opgave for Metroselskabet

Området omkring det nye trafikknudepunkt København Syd skal indeholde både erhverv, boliger og butikker

Metroselskabet I/S har prækvalificeret tre tværfaglige teams, der går videre i konkurrencen om at udarbejde en helhedsplan for et nyt byområde ved den kommende station København Syd.

Det oplyser Metroselskabet i en pressemeddelelse.

København Syd (den nuværende Ny Ellebjerg Station) bliver i fremtiden én af Danmarks største stationer, og Metroselskabet har fået til opgave at udvikle arealerne ved og over stationen, der bliver et trafikknudepunkt med Metroen, tre S-togslinjer, regional- og fjerntog samt mulighed for internationale tog fra Tyskland og Sverige.

Den fremtidige byudvikling forventes at indeholde erhverv, boliger, butikker og andre bylivsfunktioner.

I november 2022 opfordrede Metroselskabet I/S alle interesserede til at ansøge om prækvalifikation til helhedsplankonkurrencen for byudviklingen.

I alt ansøgte 15 teams fra ind- og udland om at deltage i konkurrencen. Blandt ansøgerne er tre teams blevet udvalgt på "deres stærke referencer inden for arkitekt- og landskabsarkitektrådgivning, eksempelvis helheds- og bebyggelsesplaner, byrum, lokal- og kommuneplanlægning og bæredygtighed, samt stærke referencer inden for ingeniørydelser", som det står skrevet i pressemeddelelsen.

De tre teams er: C.F. Møller med 1:1 Landskab, Arki Lab, Atkins DK og Atkins Limited, Cobe med Arup, Urban Creators, 103, Absalon & Co og Metropolitan Metaculture samt Holscher Nordberg med Adept, Lytt, MOE og Realise.

Udbud med forhandling

I de kommende måneder skal de tre teams udarbejde hvert deres forslag til en helhedsplan for byudvikling ved og over stationen.

Konkurrencen gennemføres som udbud med forhandling, og forslagene vurderes af et vurderingsudvalg med repræsentanter for Metroselskabet I/S, Transportministeriet og Københavns Kommune bistået af fageksperter samt et rådgivende panel. Emcon og Grandville fungerer som konkurrencerådgivere for Metroselskabet I/S.

Det vindende team får opgaven med at udarbejde en endelig helhedsplan, materiale til startredegørelse og lokalplan, input til miljøvurdering samt deltagelse i dialog med borgere, lokaludvalg og interessenter m.m.

- Jeg ser frem til at samarbejde med de dygtige og kompetente teams om helhedsplanerne. Hele udviklingsarealet har en unik placering i forhold til effektiv kollektiv transport, og mange mennesker kommer til at arbejde, bo og færdes ved København Syd. Det giver potentiale for at skabe et attraktivt og klimavenligt byområde med et trygt og levende byliv, som kan udvikle både Valby og København positivt, udtaler Carsten Riis, adm. direktør i Metroselskabet I/S, i pressemeddelelsen.

Konkurrencen løber frem til sommeren 2023, og vinderforslaget forventes offentliggjort i sensommeren 2023. 

Efter offentliggørelse af vinderforslaget vil der være yderligere dialog om vinderforslaget, inden en endelig helhedsplan forventes færdiggjort ultimo 2023. Herefter forventes det, at arbejdet med en lokalplan igangsættes.

Om København Syd

Metroselskabet I/S fik til opgave at etablere et nyt byområde på den nordlige side af baneterrænet ved København Syd som følge af Folketingets lov om en Cityring nr. 1566 fra 2018. Det forventes, at det nye byområde ved København Syd vil indeholde boliger, erhverv, butikker og andre bylivsfunktioner, som kan bidrage positivt til Valby som helhed, understøtte stationen og skabe mere byliv og tryghed i området.

På det nuværende stationsområde er Metroselskabet I/S i gang med at anlægge en ny metrostation, nye Øresundsperroner og et fælles underjordisk omstigningsområde, der forbinder stationens forskellige kollektive transporttilbud med hinanden og med lokalområdet via et antal stationspladser både nord og syd for sporene.

Kilde: Metroselskabet

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Byggeriet blev sat i stå: Nu vil Fælledby kære sag til landsretten
Udvikler vinder stor byudvikling: Rådhusgrund bliver til boliger
Ballerup vælger vindere af 14.000 kvm klimakile
Var anklaget for millionsvindel: Byggechefer slipper for straf
Ophæver navneforbud i sag om storentreprenørs insiderhandel
Region fjerner 550 ton forurenet jord fra legeplads
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.125