23948sdkhjf

Grundejere taber sag om kystsikring ved Lønstrup i landsretten

Tonsvis granitsten blev spredt på strand for at sikre sommerhuse mod havets kræfter - det udløser nu bøder

Til februar er det tre år siden, at Retten i Hjørring idømte fire sommerhusejere og en forening bøder for at have foretaget ulovlig kystsikring, og nu er der efter flere års ventetid faldet afgørelse i sagen i landsretten.

Vestre Landsret har tirsdag stadfæstet dommen til de fire grundejere, som valgte at anke byrettens dom. Dermed står afgørelsen om, at grundejerne skal betale bøder på mellem 50.000 og 100.000 kr., ved magt.

Sagen drejer sig om 650 ton granitsten, som i juni 2016 blev spredt på stranden neden for Lønstrup Klint i Vendsyssel. Derudover blev der i december 2016 kørt sand og beplantning fra klitterne ud over skrænten, ligesom der igen blev spredt sten.

På kyststrækningen æder havet sig vedvarende ind i landet med det resultat, at bygninger langs kysten er i fare for at styrte i havet. Flere meter forsvinder hvert år.

Og det var netop for at redde deres huse, at de fire forsøgte at sikre kysten, selv om de ikke havde tilladelse til at gøre det.

Under sagen har de påberåbt sig straffelovens nødretsbestemmelse. Den siger, at der skal ske frifindelse for handlinger, som er "nødvendige for at afværge truende skade på person eller gods, og lovovertrædelsen må anses for at være af forholdsvis underordnet betydning".

Men hverken Retten i Hjørring eller Vestre Landsret har været enige i den betragtning.

Med dommen i landsretten er sagen afgjort, og der er i udgangspunktet ikke mulighed for at anke. Dog kan de dømte søge om tilladelse hos Procesbevillingsnævnet, hvis de ønsker at få sagen prøvet ved Højesteret.

En sådan tilladelse kan gives, hvis sagen anses som principiel.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142