23948sdkhjf

Hæver barren for certificeringer til planetære højder

Det bliver sandsynligvis meget få, som vil kunne opnå DGNB Planet, indrømmer folkene bag

Over det seneste årti har bygge- og ejendomsbranchen i stigende grad sigtet efter og sat DGNB-stemplet på deres projekter og dermed rykket sig i en mere bæredygtig retning.

Nu vil Green Building Council Denmark, som er ansvarlig for DGNB i Danmark, også præmiere de allermest ambitiøse byggeprojekter med ”DGNB Planet”.

– Med DGNB Planet vil vi videre indenfor klima- og miljømål for byggeriet – og de planetære grænser bør være vores vigtigste målsætning, udtaler Mette Qvist, som er direktør i Green Building Council Denmark

DGNB certificeringen bruges til at beskrive niveauet af bæredygtighed for byggerier, bygninger og byområder. Det sker med udgangspunkt i sociale, økonomiske og miljømæssige aspekter.

Jeg oplever, at selvom vi har sat barren virkelig højt, så skræmmer det ikke byggebranchen Trine Bentzen, projektleder på DGNB Planet hos Green Building Council Denmark

DGNB Planet vil udelukkende have fokus på det miljømæssige aspekt, som eksempelvis omhandler klima, biodiversitet, arealudnyttelse og uønsket kemi.

Blik for vores kapacitet til ændre Jorden

Det er indtil videre fire af de ni planetære grænser, som er inkluderet i DGNB Planet, men når det bliver muligt, vil der blive stillet krav til de sidste fem områder.

Planetære definerer, hvad der er inden for den menneskelige kapacitet til at påvirke og ændre på Jorden.

De ni planetære grænser og DGNB Planet

Planetære grænser er de grænser, der definerer, hvad der er inden for den menneskelige kapacitet til at påvirke og ændre på Jorden. Disse grænser blev første gang formuleret af en gruppe forskere og eksperter i 2009 i en rapport kaldet "Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity".

Rapporten identificerer ni kritiske menneskeskabte processer, der påvirker Jorden, og fastlægger grænser for, hvor meget disse processer kan ændres, før de påvirker menneskets mulighed for at opretholde en bæredygtig fremtid på Jorden.

Indtil videre omfatter DGNB Planet

1.Klimaforandringer

2.Biodiversitet

3.Arealanvendelse

4.Kemikalier og materialer

I kommende versioner vil også de sidste inkluderes

5.Ferskvand

6.Forsuring af havene

7.Næringsstoffer

8.Atmosfærisk aerosolbelastning

9.Ozonlagsnedbrygning

Dertil vil de fire allerede inkluderede planetære grænser få tilføjet flere knock-out kriterier og eventuelt stramning af eksisterende krav fra version 1.

Kilde: Green Building Council Denmark

Kravene inkluderer eksempelvis maksimal CO2-udledning på 6,55 kilo CO2 pr kvm fra 2023, stramme krav til brug af kemi, og så skal byggeriet opføres på arealer, der tidligere har været benyttet til bebyggelse. Desuden skal bygningsdrift også certificeres.

Alle skal dele data

Den nye udmærkelse er udviklet sammen med flere af branchens ambitiøse stemmer og forskere. I praksis har 41 personer fra 26 virksomheder og organisationer fra hele byggeriets værdikæde bidraget. I samme ånd er alle, som opnår den nye certificering forpligtet til at dele data på deres projekt, så hele branchen får gavn af den vigtige viden.

– Jeg oplever, at selvom vi har sat barren virkelig højt, så skræmmer det ikke byggebranchen. Mange har i forvejen store klimaambitioner, og med DGNB Planet får de et konkret mål at sigte efter, udtaler Trine Bentzen, som er projektleder på DGNB Planet og ekspert i planetære grænser hos Green Building Council Denmark

Green Building Council Denmark sender også en særlig tak til Effekt Arkitekter, Moe og Cebra Arkitekter, der har stillet Reduction Roadmap til rådighed, som CO2-kriterieret i DGNB Planet læner sig op ad.

DGNB og Green Building Council Denmark

I dag findes der følgende DGNB-certificeringer i Danmark:

  • DGNB Nye bygninger og omfattende renoveringer
  • DGNB Drift
  • DGNB Byområder
  • DGNB Villa
  • DGNB Rum

I Danmark er det non-profitmedlemsorganisationen Green Building Council Denmark, som administrerer, udvikler og har eneret på at certificere gennem DGNB.

Green Building Council Denmark er en non-profit medlemsorganisation, der arbejder for at fremme bæredygtighed i bygge- og ejendomsbranchen. Organisationen har over 700 medlemmer fra hele bygge- og ejendomsbranchen og er 50 ansatte.

Kilde: Green Building Council Denmark

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Byggeriet blev sat i stå: Nu vil Fælledby kære sag til landsretten
Udvikler vinder stor byudvikling: Rådhusgrund bliver til boliger
Ballerup vælger vindere af 14.000 kvm klimakile
Var anklaget for millionsvindel: Byggechefer slipper for straf
Ophæver navneforbud i sag om storentreprenørs insiderhandel
Region fjerner 550 ton forurenet jord fra legeplads
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.188