23948sdkhjf

Staten har købt huse for 82 millioner: Nu smuldrer milliardplan

Banedanmark har brugt stort millionbeløb på at overtage ejendomme i Østjylland, fordi der måske - måske ikke - skal bygges en ny jernbane

Der er blevet pumpet penge i et stort milliardprojekt, men nu er projektets skæbne uvis på grund af en udmelding fra den nye regering.

Banedanmark oplyser til TV2 Østjylland, at der i alt er brugt 82.012.718 kr. eksklusiv udgifter til blandt andet landinspektør, kommissarius, tinglysninger, samt rejseomkostninger på at forhåndsekspropriere 25 ejendomme på Hovedgård-Hasselager-strækningen.

Derudover har Banedanmark brugt over 53 mio. kr. på VVM-undersøgelser på strækningen.

Alt sammen for et projekt, der måske alligevel ikke bliver bygget.

Tilbage i 2013 vedtog et flertal i Folketinget en storstilet plan for udbygningen af jernbanenettet med det formål, at rejsetiden mellem de store byer, herunder Aarhus og Odense, skulle kunne klares på én time.

Den plan er dog gået i vasken. Kort før jul meldte den nye regering nemlig ud, at planerne om en togbro over Vejle Fjord skal skrinlægges. Og uden togbroen kan det ikke lade sig gøre at barbere rejsetiden ned til en time mellem Aarhus og Odense.

Og det har fået mange til at spekulere i, om et andet delenement i planen - en ny jernbane mellem Hovedgård og Hasselager - kommer til at lide samme skæbne.

Ekspropriation

Ejendomsmægler Jesper Bjerg, indehaver af DanBolig Beder, kan fortælle, at regeringens udmelding om togbroen har skabt optimisme blandt boligejere, der har huse langs en af de tre mulige linjeføringer.

- Vi kan mærke, det giver en tryghed for køberne. For selvom den nye strækning ikke 100 pct. er skrinlagt, er det den retning, pilen peger, og det kan mærkes, siger Jesper Bjerg.

De seneste mange år har jernbaneplanerne skabt usikkerhed i området, og han vurderer, at det i kroner og øre har gjort, at huse tæt på linjeføringerne har mistet værdi for 200.000-300.000 kr.

Mens det har været op til langt de fleste boligejere selv at sælge deres ejendom, hvis de ville flytte, har nogle fået tilbudt en forhåndsekspropriation.

I særlige tilfælde kan staten - her Banedanmark - opkøbe en ejendom, selvom der endnu ikke er truffet beslutning om etablering af en jernbane.

Den fremrykkede ekspropriation kan kun ske, hvis boligen er usælgelig, og der er særlig begrundelse for, at boligejeren ikke kan vente med en afklaring til de almindelige ekspropriationer. Det kan eksempelvis være skilsmisse, alvorlig sygdom eller lignende.

Usikkerhed og kritik

En af de husejere i Solbjerg, der overvejede at sælge sit hus, men frygtede ikke at kunne få nok for det, er Michael Nørgaard Dahl.

- Vi har gennemrenoveret huset og brugt ufatteligt mange timer, sved og tårer på arbejdet gennem halvandet år, så det ville være for træls ikke at kunne få pengene igen, siger Michael Nørgaard Dahl.

Familien endte med at blive boende, og nu håber Michael Nørgaard Dahl, at jernebaneplanerne snart bliver skrottet.

- Usikkerhed tynger ens skuldre, og det er svært ikke hele tiden at bekymres sig lidt om, hvad der kommer til at ske. Om man risikerer at blive insolvent, om ens hus kan sælges og så videre. Der er virkelig mange følelser i det, siger han.

Jørgen Christensen, der bor lidt uden for Solbjerg, er godt forarget over, at alle millionerne kan være spildte. Han har gennem årerne skrevet et hav af læserbreve om planerne.

- Der er tale om virkelig mange millioner, og i mine øjne er det spild af vi skatteborgeres penge. Det er en fuldstændig og helt aldeles forkert prioritering, og jeg mener, projektet fra start har været en dårlig idé, siger Jørgen Christensen.

Ingen kommentarer fra ministeren

Den nye transportminister Thomas Danielsen (V) har ikke nogen kommentarer til spekulationerne, men henviser til regeringsgrundlaget.

Deri stå, at SVM-regeringen "noterer sig, at der ikke længere er flertal bag forliget om Togfonden. Regeringen vil afklare prioriteringen af de konkrete projekter og drøfte den med Folketinget. Regeringen har besluttet, at forbindelsen over Vejle Fjord ikke gennemføres – de cirka 6 mia. kr. herfra reserveres til en fond, der eksempelvis kan gå til at løfte børn eller klima".

/Ritzau/

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
62 feriehuse er blevet bygget uden tilladelse
Ustabilt Europa får politikere til at genoverveje salget af Nyholm
Håndværk som i 1800-tallet møder nutidens krav i aarhusiansk nybyggeri
Tager en større bid af Vinge: Nu får Ikeas boligbygger 1.800 boliger i området
Østjysk totalentreprenør udvider direktionen
Tal for alternativer til forkætret havneudvidelse i Aarhus er nu klar
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.094