23948sdkhjf

Ballerup vælger vindere af 14.000 kvm klimakile

Parken skal håndtere regnvand, øge biodiversiteten og skabe opholdssteder for insekter, dyr og mennesker

Summende insekter, glitrende småsøer og kvidrende fug­le vil i fremtiden tage imod Ballerups borgere, når de træder ind i den nye Klimapark på Baltorpplænen centralt i Ballerup.

I foråret 2022 udskrev Ballerup Kommune en totalrådgiverkonkurrence om en klimapark, og nu er landskabstegnestuen Bogl med Rambøll som underrådgiver præsenteret som vinder.

Oplægget lød, at parken skal håndtere regnvand fra de omkringliggende områder, øge biodiversiteten og skabe opholdssteder for både insekter, dyr og mennesker. Den skal etableres på ’Baltorpplænen’, et lidt nedslidt grønt areal tæt på Ballerup Station, der er under omdannelse til en helt ny bydel med boliger og campus- og kulturfunktioner – og altså en klimapark.

Parken bliver en omtrent 14.000 kvm stor grøn kile der – for de stedkendte – lægger sig mellem Ballerup Station, Ballerup Centret, Next, Tec, Baltoppen Live og nye boliger.

Klimaparken skal håndtere 2.000 kbm for Novafos samt skybrud.

Bruge landskabet til at klimatilpasse byen

I vinderprojektet møder parken den omkringliggende by. Tre nye byrum, Pladsen, Plinten og Promenaden, kobler sig på byen, mens parkens indre er frodig og organisk. Tanken er, at kontrasterne, by og natur skal styrke og fremhæve hinanden.

– Det er fantastisk, at vi igen skal bruge landskabet til at klimatilpasse en by, lyder det fra Jens Linnet, kreativ direktør og partner i Bogl.

– Det bliver spændende at tegne en park til Ballerup, der både løser behovet for regnvandshåndtering, øger biodiversiteten og bruger naturen til at skabe sociale samlingssteder, uddyber han.

Fra bedømmelsen af Bogls forslag for Baltorpplænen

Konkurrenceprojekterne blev bedømt af et udvalg bestående af repræsentanter for Ballerup Kommune og FB Gruppen, som er bygherrer på de nye boliger i området, samt Novafos, der som forsyningsselskab har en interesse i parkens håndtering af regnvandet. Desuden deltog arkitekt Ellen Braae som ekstern faglig rådgiver.

I bedømmelsen for valget af Bogl bliver naturen som modstykke til det byggede og socialt samlingspunkt blandt andet fremhævet:

"Hovedgrebets tre urbane fixpunkter – Pladsen, Plinten og Promenaden – bidrager sammen med bygningerne til på overbevisende måde at indramme parken og skabe en god grunddisponering af arealet og en indbyrdes dynamik de tre elementer imellem. Med Pladsen introduceres endvidere et kvarterperspektiv, idet den etablerer et mødested, der knytter an til det grønne strøg og boligblokkene syd for parken og endvidere bidrager til at bryde monotonien på den meget lange boligvej. De tre ’faste’ elementer fungerer desuden som invitationer til parken og skaber mulighed for, at besøgende ved at opholde sig her i kanten af parken både kan få en oplevelse af at være inde i selve parken og være i nær kontakt med områdets mere urbane (og for nogle mere trygge) træk".

Kilde: Bogl

Parken er tegnet på naturens præmisser, der følger årstidernes gang og forandres med vejret. Efter store regnskyl opstår nye søer, som forandrer parken, der både er et planlagt landskab og et organisk vandskab. 

Det betyder, at man efter et regnvejr kan gå tørskoet gennem et foranderligt vandpytlandskab. Det våde element referer desuden til områdets historie som mose og er samtidig med til at forme en ny og mere biodivers fremtid i Ballerup.

Rådgiverteamet starter i samarbejde med Ballerup Kommune i den kommende tid, og det forventes, at Klimaparken står klar til brug i ultimo 2025. Forsyningsselskabet Novafos vil også bidrage til projektet i forbindelse med regnvandshåndteringen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Kurator peger på to hovedårsager til entreprenørkonkurs
Malmos styrker ledelsen: Er hentet samme sted som direktøren
Underskud hos OBH: Sådan vil direktør gør firmaet til et af branchens bedste
Institut for Menneskerettigheder vil af med nøgenkalendere på arbejdet
Skanderborg på vej med hovedentreprise på børnehus til 50 millioner
Dropper kurator-krav efter Muffbygs konkurs
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.141