23948sdkhjf

Region fjerner 550 ton forurenet jord fra legeplads

Entreprenørmaskiner skovler den øverste halve meter jord ved Odense-legeplads væk 

Region Syddanmark får fjernet cirka 550 ton forurenet jord fra en legeplads ved Bellingevej 60 i Odense. Over en 65-årig periode har der tidligere været drevet gartneri på adressen, inden området blev lavet om til et større rekreativt areal - blandt andet med legeplads. 

Aktiviteterne på gartneriet har medført jordforurening med sprøjtegiftrester kaldet DDT og nedbrydningsprodukter heraf. DDT blev i perioden fra omkring 1950 til 1970 anvendt i forbindelse med blandt andet dyrkning af frugt. Stoffet nedbrydes meget langsomt i naturen, og derfor er det stadig til stedet i jorden på legepladsen selv lang tid efter, at jorden oprindeligt er blevet forurenet.

Da forureningen ligger i det øverste jordlag, har regionen valgt en graveløsning, hvor entreprenørmaskiner har fjernet den øverste halve meter jord. Efter gravearbejdet vil området blive reetableret med ren jord, græs og buske, hvorefter legeredskaberne bliver monteret igen.

Arbejdet forventes at være afsluttet i løbet af tre-fire uger.

Forureningen ved legepladsen på Bellingevej 60 er på regionens arbejdsplan for 2023 sammen med blandt andet to andre oprensninger af børneinstitutioner. Regionen har ansvaret for de såkaldte ”herreløse” forureninger, hvor der ikke kan gøres et ansvar gældende over for forureneren.

Forureningen på Bellingevej 60

Grunden har i perioden cirka 1918-1983 været anvendt til gartneri, og området anvendes i dag til rekreativt område, herunder legeplads.

Ejendommen blev i 2020 kortlagt som muligt forurenet på baggrund af driften af gartneriet, der har brugt DDT. En forureningsundersøgelse i 2020-2021 viste, at der var DDT-sprøjterester og nedbrydningsprodukter heraf i de øverste jordlag. Styrelsen for Patientsikkerhed rådede i 2021 børneinstitutioner til ikke at bruge området, da børnene kan komme i kontakt med den forurenede jord. Odense Kommune har sat advarselsskilte op i området.

Det antages, at forureningen er sket ved driften af gartneriet, da DDT i perioden fra omkring 1950 til 1970 blev anvendt i forbindelse med blandt andet dyrkning af frugt og grøntsager. DDT har desuden været anvendt i forbindelse med skovdrift. I Danmark blev alle former for anvendelse af DDT forbudt i 1984.

Kilde: Region Syddanmark

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Stort datacenter på vej til Nordjylland
Boligafdeling i Kolding gennem største renovering i 60 år
Nu skal der idéer på banen: Tre teams udvalgt til nyt kvarter i Bagsværd
International designpris til Amagerværket
Køberen er fundet: Ungdomsboliger på vej ved Charlottenlund Slot
110 år gammelt boligselskab bygger 101 nye boliger
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.172