23948sdkhjf

LCA er centralt i at gøre bæredygtigheden konkret

LCA-vurderingen er nu både et krav og en mulighed. Brug muligheden allerede i designfasen, siger Durabel.

LCA (Life Cycle Assessment eller på dansk Livs Cyklus Vurdering) er en del af hverdagen i dansk byggeri. LCA er en beregning, der opgør det miljømæssige aftryk af et produkt (eller ydelse) set over hele levetiden (vugge til grav) fra udvinding af råmaterialet til aftrykket ved genanvendelse eller bortskaffelse. Formålet med LCA er, at vi bliver bevidste om de klimapåvirkninger vores materiale- og designvalg skaber. Dermed kan vi også gå efter at mindske miljøaftrykket inden for rammerne af det specifikke projekt.
”Fra den 1. januar 2023 er der klimakrav i bygningsreglementet til nybyggeri med det formål at nedsætte CO2-udledningen i byggeriet. Ambitionerne i bygningsreglementet er ikke sat for højt - vi oplever i praksis, at flere bygherrer frivilligt er mere ambitiøse i deres visioner og krav til bæredygtigheden i deres byggerier. LCA er både blevet et krav, men også en mulighed for at blive konkret,” siger Lars Hansen, der er direktør i Durabel, hvor LCA-vurderingerne er en efterspurgt ydelse fra kunderne, der typisk er mindre rådgivere, arkitekter og ingeniører.
”De seneste måneder har jeg talt med omkring 150 mennesker i mindre rådgivende virksomheder, og hovedparten er ikke startet op endnu med LCAudfordringen.
Der er med andre ord en stor gruppe i byggebranchen blandt de mindre arkitekt- og ingeniørvirksomheder, der ikke ved, hvordan de håndterer LCA-beregningerne - Det er et vigtigt fokusområde for os at hjælpe dem,” siger Lars Hansen.

”LCA-vurderingen er nu både et krav og en mulighed. Brug muligheden allerede i designfasen.”
Durabel, specialister i LCA og bæredygtighedsrådgivning

Stor opmærksomhed på LCA
Videndeling i byggebranchen omkring LCA er accelereret kraftigt i det seneste halve år, hvor flere har skabt stor opmærksomhed omkring emnet - understøttet af, at Build, Aalborg Universitet m.fl. har udviklet et LCAberegningsprogram, der er tilgængeligt for alle. Det betyder meget for det fælles sprog og implementering, at LCA-programmet er udviklet og drives af Build, som er et fyrtårn i Dansk Byggeris vidensformidling. Bygningsreglementet stiller krav om overholdelse af en grænseværdi for CO2-eq for større byggeri. Men for byggeri under 1.000 m² er der kun krav om udført dokumentation (LCAvurdering) uden krav om overholdelse af en grænseværdi.
Dermed giver det store dele af byggebranchen mulighed for at vænne sig til LCA for mindre
byggerier, uden at indføre et uoverskueligt nyt krav. Det kommer om 2 år. Men til den tid, er
det blevet helt almindeligt og overskueligt. ”Det er muligt kun at udføre en LCAvurdering lige før ibrugtagning for byggeri under 1.000 m². Men vil man bruge LCAvurderingen til at træffe kloge valg, er det vigtigt, at man allerede i starten af et byggeprojekt er helt bevidst om konsekvenserne af de valg, man foretager. Vi anbefaler, at man allerede i designfasen tager LCAberegningerne ind og får nytte af dem,” siger Christian Aagaard Nielsen, der er bæredygtighedsrådgiver og bygherrerådgiver i Durabel. ”Miljøidealister og -aktivister har været nødvendige for at få den grønne omstilling på dagsordenen. Nu er der så også kommet den kommercielle interesse i bæredygtigt byggeri, der gør, at det skaleres op og bliver attraktivt. LCA-kravet og de frivillige certificeringsordninger omkring bæredygtigt byggeri giver os et fælles sprog og fælles definitioner, der vil accelerere det mere bæredygtige byggeri,” siger Christian Aagaard Nielsen.

DURABEL
Durabel er optimister og går fagligt ind i kampen for en mere bæredygtig fremtid. De arbejder med LCA og andre aspekter af bæredygtighed i byggeriet, herunder bæredygtighedsrådgivning, DGNB, FBK og Svanemærket.
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.625