23948sdkhjf

DTU-initiativer skal ruste den danske byggesektor

Nye tværfaglige udviklingsområder skal i samarbejde med erhvervslivet styrke byggeriet i den skærpede globale konkurrence og et mere bæredygtigt samfund.
DTU Byg har i løbet af det seneste år gennemført et paradigmeskifte, der ruster instituttet til at imødekomme samfundets behov for bæredygtige og ressourcebesparende teknologier og materialer.

Dermed bryder instituttet med tidligere tiders mere selekterede forskningstraditioner, og ved at få instituttets mange fagområder og ekspertiser til at spille sammen, kan der opnås en betydelig større synergi-effekt.

- Bygningsingeniører spiller en helt central rolle i udviklingen af et mere bæredygtigt samfund. Det bebyggede miljø danner grundlag for de funktioner og processer, der fører til økonomisk vækst og velfærd, samtidig er vores bygninger globalt set nogle af de største forbrugere af energi og materialer, siger Michael Havbro Faber, institutdirektør ved DTU Byg.

Parat til at tage medansvar
En fortsat markant stærk dansk position af byggesektoren i det globale marked er ikke en given faktor, understreger Michael Havbro Faber. Innovationskraften, og ikke mindst konkurrencedygtigheden uden for Danmark og uden for EU, er meget betydelig, og der skal nytænkning til på alle leder af det, der i dag betragtes som ”bedste praksis”, hvis vi fortsat ønsker at være konkurrencedygtige om 10 år. I tillæg til dette er der et markant behov for at branchen som sådan forholder sig til, hvorledes byggeindustrien kan og bør bevæge sig fremad og bidrage til bæredygtig samfundsudvikling.

- Der har aldrig tidligere hvilet et større ansvar på bygge- og anlægssektoren. På DTU Byg er vi parat til at løfte vores del af opgaven med at skabe grundlaget for en strategisk orienteret og konkurrencedygtig byggesektor ved at identificere nye metoder til at spare på de enorme ressourcer, der er knyttet til opførelsen, driften og vedligeholdelsen af det bebyggede miljø, siger institutdirektøren.

Nøgleordene er vision og innovation – både på tværs af instituttets fagområder, men også i samarbejde med andre afdelinger og institutter på DTU, andre universiteter, med erhvervslivet og med offentlige myndigheder.

Tre udviklingsområder
Et første udviklingsområde er Solar Decathlon-projektet, hvor DTU Byg i samarbejde med en række erhvervsvirksomheder har designet og konstrueret det første plus-energihus, der producerer mere energi, end det forbruger med udgangspunkt i en række bæredygtige teknologier. Ved den nyligt afsluttede konkurrence i Madrid opnåede Solar Decathlon-projektet en første-medalje inden for en af de vigtigste discipliner, nemlig solenergi-integrationskonceptet. Det er allerede på nuværende tidspunkt besluttet, at instituttet deltager i Solar Decathlon-konkurrencen igen i 2014.

Et andet udviklingsområde fokuserer på en holistisk optimering af udnyttelse af materialer i byggeriet, hvor der stiles mod at minimere forbruget af nye råstoffer ved blandt andet et udnytte affaldsprodukter og genbrugsmaterialer som asker og knust byggeaffald specielt designet og standardiseret til behovene i byggebranchen.

Det tredje udviklingsområde tager udgangspunkt i udvikling af nye optimale, super-lette betonkonstruktioner ved hjælp af en kombination af højstyrkebeton og letbeton samt udnyttelse af det innovative perlekædeprincip.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109