23948sdkhjf

Påbud: Sæt fart på genhusning af beboere i ikoniske betonhøjhuse

Ingeniørberegninger viser, at bygningerne har så svære konstruktionsfejl, at de skal evakueres ved vind svarende til hård kuling

Der skal fart på genhusningen af beboerne i seks af Bellahøjhusene, de ikoniske betonhøjhuse i Brønshøj. Det oplyser Samvirkende Boligselskaber, som har modtaget et kommunalt påbud om genhusningen, i en pressemeddelelse. 

Påbuddet kommer efter, at boligselskabet i oktober sidste år orienterede kommunen om konklusionen på en række tekniske beregninger, der viser, at husene har så svære konstruktionsfejl, at de skal evakueres ved stærk vind. For de mest udsatte huse er sikkerheden nedsat allerede ved 13 m/s i middelvind, svarende til stormende kuling.

- Grundige tekniske undersøgelser har skabt tvivl om husenes stabilitet, hvilket vi som ansvarlig bygningsejer ikke kan sidde overhørig. Det kommunale påbud betyder, at vi nu kan igangsætte genhusningen, understreger John B. Sørensen, formand for Samvirkende Boligselskaber.

Tæt på evakuering

Fredag den 13. januar meldte vejrtjenesterne, at søndag den 15. januar 2023 kunne byde på middelvind tæt på evakueringsgrænsen for enkelte af højhusene. Derfor udsendte man et forvarsel om, at der kunne blive tale om evakuering af beboerne i det mest vindfølsomme hus. Så galt gik det dog ikke, og lørdag den 14. januar kunne beredskabet afblæse evakueringen, eftersom vejrtjenesterne nedjusterede meldingerne for søndagens blæsevejr.

En lokal vindmåler på Bellahøjhusene viser efterfølgende, at middelvinden i løbet af søndagen kulminerede på en maksimalstyrke på 11,3 m/s.

Fejl opdaget under forarbejde

Bellahøjhusene blev opført i 1950’erne og er mærket af tidens tand. De senere år har de fire boligorganisationer, som ejer husene, derfor arbejdet med at tilrettelægge projekter for gennemgribende renoveringer.

Under forarbejdet til renoveringen af Samvirkende Boligselskabers huse, konstaterer teknikere, at der er fejl i de gamle ingeniørberegninger, og at konstruktionerne derfor kunne være mangelfulde.

Herefter satte boligselskabet en dybdegående undersøgelse af beregningerne i gang. Den er udført af ingeniørfirmaet Niras og ifølge Samvirkende Boligselskaber kvalitetssikret af en af landets førende eksperter i stabilitet og statik. Vurderingen af den kritiske vindbelastning er sket i samarbejde med vindekspert Svend Ole Hansen Aps.

Renoveringen af Samvirkende Boligselskabers huse forventes at gå i gang i 2025 og blive afsluttet i 2029.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109