23948sdkhjf

Ni bygherrer får penge til at banke klimaaftrykket ned

En række markante aktører i byggebranchen vil realisere grønne boligbyggerier

Kan klimaaftrykket fra nyt byggeri reduceres til en fjerdedel allerede i dag?

De skal ni private bygherrer og almene boligorganisationer være med til at give svar på med nye eksempelbyggerier, og udviklingen af de første byggerier starter nu.

De ni bygherrer har således hver især modtaget en bevilling, som skal bruges til at finansiere "bæredygtig udvikling, innovation og videndeling", der kan bidrage til at reducere klimaaftrykket til et historisk lavt niveau.

Pengene kommer fra initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet, som Villum Fonden og Realdania står bag.

– Nu forsøger vi at bidrage med et projekt, hvor vi bringer eksperter, bygherrer, rådgivere og entreprenører sammen for at løse en utrolig ambitiøs udfordring, udtaler Michael K. Rasmussen, projektchef på vegne af Villum Fonden.

– Vi har fået 45 ansøgninger fra nogle af branchens mest toneangivende aktører, og antallet af ansøgninger, ambitionsniveauet og viljen til at udvikle fremtidens løsninger inden for byggeriet indgyder i den grad håb, tilføjer han om processen.

Ni projekter fra hele landet

De ni projekter er blevet valgt ud fra deres forventede evne til at levere på den overordnede målsætning og på ønsket om at indgå i et dedikeret samarbejde med andre brancheaktører for at drive en fælles innovationsindsats. Der er også blevet skelet til geografisk placering og typer af byggeri for at opnå en variation i den samlede erfaringspulje.

De ni projekter er:

  • AKF, privat bygherre: Rækkehus
  • Arealudviklingsselskabet for Sygehusgrunden Holstebro, privat bygherre: Rækkehus (nybyg) og etagebyggeri (transformation)
  • Birch Ejendomme, privat bygherre: Rækkehus
  • Boligselskabet Sjælland, almen boligorganisation: Rækkehus
  • Domea (på vegne af Boligselskabet Sydsjælland), almen boligorganisation: Rækkehus
  • Himmerland Boligforening, almen boligorganisation: Etagebyggeri
  • Ikano Bolig, privat bygherre: Rækkehus
  • Lejerbo, almen boligorganisation: Rækkehus
  • Nrep, privat bygherre: Etagebyggeri

Hver af de udvalgte bygherrer forpligter sig med bevillingen til at stile efter en klimabelastning på kun 2,5 kg CO2-ækv/kvm/år. Det er en fjerdedel af den gennemsnitlige klimabelastning ved nybyggeri i Danmark i dag og omtrent en femtedel af den nye lovmæssige grænseværdi på 12 kg CO2-ækv/kvm/år.

Investeringer i udvikling

– Vi ser det som en fantastisk - og meget nødvendig - mulighed for at afprøve og teste nye løsninger, inden de udrulles i stor skala siger Jesper Kort Andersen, fagchef for byudvikling og bæredygtighed i Lejerbo, der er blandt de udvalgte.

– Vi kan som selvstændige aktører ikke drive den her udvikling alene, men ved at investere i rådgivning, materialeafprøvning og procesudvikling kan vi på tværs af projekter og aktører være med til at drive en kollektiv indsats for at sætte turbo på udviklingen, fortsætter han.

René Brandt, direktør i Ikano Bolig, der også er blandt vinderne, peger på lignende mål:

– Vi kommer med vores del af bevillingen til at sætte fokus på blandt andet stærkt specialiseret rådgivning og risikoafdækning, som sikrer skalerbarhed i løsningerne," siger René Brandt.

Skalerbarhed

Ud over reduktion af klimaaftryk er målet at opføre sunde, attraktive boliger i et samspil mellem arkitektur, materialer og indeklima. Udviklingsprocessen skal sikre at løsningerne bliver skalerbare, og på den måde skal eksempelbyggerierne stimulere både udbud og efterspørgsel af bæredygtige boliger i Danmark.

Processen skal med projektchef i Realdania Stig Hessellunds ord skabe ”ni bæredygtige boligfyrtårne” fordelt over landet.

– Den videre udvikling er nødt til at være efterspørgselsdrevet, og derfor skal de boliger, vi støtter, ikke bare være klimavenlige. Det skal være sunde, attraktive, behagelige boliger, der kan udgøre en attraktiv ramme for menneskers hverdag, han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063