23948sdkhjf

Håndværk som i 1800-tallet møder nutidens krav i aarhusiansk nybyggeri

På Rosenkrantzgade i Aarhus er man lige nu godt i gang med at lægge sidste hånd på en ny ejendom. Og for at værne om gadens historie, der går cirka 150 år tilbage, har man i opførelsen haft fokus på udtrykket fra gadens øvrige bygninger. Det betyder, at bygningen er opført med alt lige fra sadeltag med kviste og skorstene, karnapper og gesimser til koblede vinduer fra Bøjsø, som er udført med samme gamle håndværk som i 1800-tallet.

– Rosenkrantzgade har bygninger med en virkelig fascinerende arkitektur, og når man derfor skal tilføje en bygning hertil, er det vigtigt, at det gøres utrolig omhyggeligt med nøje udvalgte byggematerialer, så udtrykket matcher resten af gadens historie og arkitektur, fortæller arkitekt MAA Finn Larsen fra E+N Arkitektur, som fortsætter:

– Derfor har vi sammen med bygherren på projektet, Nine United Properties Denmark, haft stort fokus på at opføre bygningen med den største respekt for gadens historie – for eksempel ved at genbruge mursten fra en gammel kirkemur samt en smuk detaljeret trædør fra en ejendom beliggende i nabogaden.

Utroligt spændende – og lidt atypisk

Derfor har man blandt andet haft fokus på, at bygningen skulle have alt lige fra karnapper, facaderustikering og gesimser til skorstene, kviste og sadeltag, så den på afstand ligner noget, der er opført i samme periode som gadens øvrige bygninger, men tættere på afslører nutidige detaljer og byggeteknik. Det betyder også, at der ved eksempelvis vinduesvalget er lagt stor vægt på at finde en leverandør med speciale i koblede vinduer, der er produceret ud fra samme håndværksmæssige principper som for 150 år siden, og her faldt valget på vinduesproducenten Bøjsø Døre og Vinduer.

– Rosenkrantzgade 24 er et utrolig spændende, men også lidt atypisk projekt for os, fortæller Bøjsøs salgschef Tommy Borg, der fortsætter:

– Typisk leverer vi vinduer til ældre, fredede eller bevaringsværdige bygninger, da bygningerne qua deres alder skal have vinduesløsninger med et udtryk, der matcher det oprindelige håndværk. Men her er der tale om nybyggeri, der dog skal passe ind i en af Aarhus’ mange tidslommer. Til projektet har vi derfor leveret koblede vinduer, som har smalle sprosser og håndkittede ruder – præcis som man gjorde det dengang, men selvfølgelig energioptimeret markant, så de lever op til nutidens krav.

I bygningen kommer der til at være i alt 11 lejligheder på mellem 90 og 150 kvm, og derfor har der ikke alene været et stort fokus på det arkitektoniske udtryk, men også funktionaliteten og indeklimaet i de nyopførte boliger. Det betyder blandt andet, at der er valgt højeffektiv facadeisolering som slanker ydervægstykkelsen og øger lysindfaldet samt vinduesplaceringer med enten ingen eller lav brystning for ophold og udsyn for selv de mindste beboere. Valg af vinduer er derudover truffet ud fra ønsket om et maksimalt og samtidigt smukt lysindfald, så fremtidens beboere får det optimale ud af boligerne med den centrale beliggenhed.

– Lys i boligen spiller en stor rolle i forhold til indeklima og velvære, og her er det vigtigt, at man vælger de helt rigtige vinduer, da det er deres opgave at formidle lyset videre ind i boligen. Derfor har vi fokuseret på at vælge en vinduesløsning, som har mange arkitektoniske profildetaljer og linjer. De bidrager nemlig til såkaldte skyggevirkninger, som bedst kan sammenlignes med, når lyset rammer en diamant. En diamant har nemlig med sine mange linjer og flader en evne til at formidle lys på en helt anden måde end, hvis en tilsvarende mængde lys havde ramt én enkelt flade, fortæller Finn Larsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
1075 familier ville bo i Legoland: Nu flytter familie med fire børn og hund ind
Til fælles gavn: Byggefirmaer og studerende sammen på Digitale Dage
Aftale om ny rørledning over den dansk-tyske grænse
Teknikentreprenør lod vandet løbe: Alvorlig vandskade på hospitalsbyggeri
132 boliger tårner sig op over grøn oase ved Vestkysten
Tilbagegang var ingen overraskelse i Hillerød
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.094