23948sdkhjf

Kan spare millioner på belysning

Erfaringer fra samarbejder mellem Dong Energy og flere store virksomheder viser, at der kan opnås besparelser på op til 75-90 procent af energiforbruget til lys.
Dong har blandt andet været på jagt efter de overflødige kilowatt-timer hos virksomheder som Novo Nordisk, Novozymes, Fredericia Kommune og det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Det skriver Dong på sin hjemmeside.

Selv om virksomhederne har investeret i LED-belysning og sparepærer, spildes der stadig masser af el. Det har Dong forsøgt at komme til livs med ny teknologi fra det danske firma Vanpée & Westerberg kombineret med nye styringsprincipper.

Sparede selv 600.000 kilowatt-timer
Målet har været at skabe en mere dynamisk belysning i lokaler som parkeringskældre, omklædningsrum, teknikrum, gangarealer osv.

- Med standard bevægelsessensorer går der typisk op til 20 minutter, før lyset slukkes i områder uden aktivitet. Med de nye styringsformer, der har højere følsomhed og længere rækkevidde, kan lyset dæmpes efter kun 30 sekunder, siger rådgiver Søren Vontilius på Dong’s hjemmeside.

Hos Novozymes lykkedes det at finde en årlig besparelse på 100.000 kilowatt-timer ved at modernisere belysningen i omklædningsrum og ekspedition, og hos Novo Nordisk blev besparelsen på 150.000 kilowatt-timer ved at ændre belysningen i én produktionshal.

Også hos Dong selv har man taget sin egen medicin og hentet 600.000 kilowatt-timer ved at installere systemerne på gangarealer og i parkeringskældre i fem af koncernens kontorbygninger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.281