23948sdkhjf

Har aktier for knap en halv milliard: Pensionskasser presser Rockwool

Flere af Rockwools danske investorer retter nu en kritik af koncernen efter afsløringen af selskabets aktiviteter i Rusland

Danske pensionskasser, der repræsenterer millioner af danskere, reagerer nu på Rockwools aktiviteter i Rusland.

Det sker efter, at Danwatch og Ekstra Bladet blandt andet har dokumenteret, at den danske koncerns produkter i perioden fra 2015 til 2020 er solgt til flere skibe i den russiske flåde, og at Rockwool har lydisoleret det russiske forsvarsministeriums hovedkvarter i Moskva, hvorfra den nuværende militære indsats i Ukraine bliver koordineret.

PFA, PensionDanmark, Danica Pension og Industriens Pension, der tilsammen repræsenterer 3,5 millioner danskere, har sammen med ATP aktier for knap en halv milliard kroner i Rockwool – og flere af dem er stærkt kritiske over for den hæderkronede danske koncern, der lige nu undersøges af Erhvervsstyrelsen for mulige sanktionsbrud.

Det skriver Danwatch.

Hos PFA, der har 130 mio. kr. investeret i Rockwool, ser man helst, at danske virksomheder som Rockwool helt forlader Rusland.

- Vi mener ikke, at virksomheder skal blive i Rusland. Men vi anerkender også, at det er en meget kompleks situation, som vi er i kritisk dialog med Rockwool om, da vi først og fremmest gerne så, at de trak sig hurtigere ud af Rusland, siger Rasmus Bessing, direktør for PFA Asset Management.

PensionDanmark, der har investeret knap 50 mio. kr. i Rockwool, er også kritiske over for Rockwool:

- Vi ser med stor alvor på den seneste udvikling samt de beskrevne forhold, som nu undersøges af Erhvervsstyrelsen. Eventuelle sanktionsbrud kan ikke legitimeres, og vi vil derfor også følge op på Erhvervsstyrelsens konklusioner, når disse foreligger, siger Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og bæredygtighed.

I ATP, der har investeringer for 202 mio. kr. i Rockwool, følger man også sagen nøje:

- Den komplekse situation i Rusland følger vi tæt, og i ATP har vi selvfølgelig en forventning om, at Rockwool lever op til internationale konventioner og sanktioner, siger Claus Berner, ATP’s vicedirektør for danske aktier.

Danica Pension oplyser, at man vil tage en eventuel dialog med Rockwool selv, mens pressechef i Industriens Pension, Laurits Harmer Lassen, fortæller, at man tidligere har været i dialog med Rockwool om selskabets aktiviteter Rusland.

- Vi vil nu – via vores eksterne forvalter, som vi har aktierne igennem – følge op med en række spørgsmål om sagen på baggrund af de oplysninger, der er kommet frem den seneste tid. Samtidig afventer vi naturligvis udfaldet af Erhvervsstyrelsens undersøgelse af Rockwool. Det er klart, at det er en betingelse, at de virksomheder, som vi har investeret i, overholder gældende EU-sanktioner, siger han.

Selv om de danske pensionskasser sammenlagt ejer under én procent af Rockwool, så mener professor i finansiering Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet, at deres kritik vil blive bemærket i Rockwool.

- Det ser ud til, at der er en konsensus i pensionsselskaberne om, at det her er man utilfredse med, og det må alt andet lige betyde noget for Rockwool, at storaktionærer kommer med en sådan kritik.

- Men sagen presser også pensionsselskaberne. De fleste af dem har fået en markant profil på bløde værdier som bæredygtighed og social ansvarlighed, og der passer det rigtig dårligt ind, at man har penge i et selskab, der lige nu opererer i Rusland, siger han.

Carsten Tanggaard påpeger også, at Rockwools fortid i Rusland kan komme til at belaste selskabet, fordi mange investorer i dag forventer, at et selskab som Rockwool ikke ‘bare’ overholder loven, men også har handlet etisk ansvarligt:

- Da Rusland invaderede Krim i 2014, var der jo mange som forventede en reaktion, men Rockwool og andre kørte bare videre derovre. Og så vælter det hele pludselig her i 2022, og de bliver taget på det forkerte ben, når det kommer frem, at de i årevis har handlet med et militær, der har begået alverdens overgreb på ukrainerne, siger han.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125