23948sdkhjf

Skurvogne gør det stadig svært at være kvinde i byggebranchen

Der er fortsat mangel på ordentlige sanitetsforhold for kvinder på mange af landets byggepladser

Fællesbad og menstruationsbind i lommerne er trods politisk indgreb stadig hverdag for mange kvinder på landets byggepladser.

Det skriver Fagbladet 3F.

I 2020 blev der ellers gennemført et politisk tiltag om skurvogne, der skulle sikre flere kvinder på byggepladserne.

Men der er ikke sket den store forandring, lyder det fra Nina Groes, direktør for Boss Ladies.

Hun fortæller, at det stadig er de samme gamle skurvogne, hvor der ikke er nogen dør mellem bad og resten af skurvognen, som står på de fleste byggepladser i dag.

- Der er sjældent ordentlige sanitetsforhold for kvinderne. Nogle går rundt med menstruationsbind i lommerne hele dagen lang. Det sender samlet set signalet om, at vi ikke har et kvindevenligt miljø, siger Nina Groes.

33-årige Samanda Larsen er udlært anlægsstruktør, men arbejder nu som arbejdsmiljørådgiver i Metroselskabet i København. Hun har oplevet de situationer, der kan opstå, når der ikke er lukkede døre mellem bad og resten af skurvognen.

- Noget af det, der har været allermest grænseoverskridende, er, når jeg ikke har været klar over, at der er en mand, der er gået i bad inde i skurvognen, og så kommer jeg til at gå ind. Det er bare overhovedet ikke et forhold, man har lyst til at have til sin kollega. I hvor mange andre job kan man komme til ufrivilligt at se sine kollegaer nøgne, siger Samanda Larsen.

Flemming Hansen, miljøkonsulent i byggegruppen i 3F, kender også til problemet med skurvognene. Han har et bud på, hvorfor der ikke er sket synderligt meget siden 2020.

- Det største problem med den nye bekendtgørelse er, at der ikke er sat en dato på for udfasning. Da vi sidste gang i 1992 fik nye regler for indretningen, fik alle fem år til at udfase de gamle og indføre de nye, siger Flemming Hansen.

Ifølge Flemming Hansen strittede arbejdsgiverne dengang imod udfasningen, som dog alligevel blev vedtaget.

- Nu har man ikke en udfasningsdato, for det kunne vi ikke få arbejdsgiverne med på. Så indtil videre går det langsomt, men man kunne jo bare stille kravet om at få de nye skurvogne, for så skal de krav jo være opfyldt, siger han.

Hos Dansk Industri står kvinders forhold på byggepladserne højt på dagsordenen.

- Det er jo noget af det, vi er ret optaget af. Vi gør rigtig mange ting og har virkelig mange indsatser for kvinder, siger Mette Møller Nielsen, der er chef for arbejdsmiljø i byggeriet i Dansk Industri.

Hun afviser, at det udelukkende handler om at nedsætte en udfasningsdato for de gamle skurvogne.

Læs meget mere om Boss Ladies initiativer på Building Supplys søstermedie Licitationen:

Bygge-kvinder går til kamp mod alt fra manglende toiletspande til flirtende kollegaer

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109