23948sdkhjf

Fremtidens seniorboliger i Ishøj

Variation, fleksibilitet, mulighed for både privatliv og fællesskab. Det er nogle af nøgleordene for de 46 seniorboliger, Witraz har tegnet ved Vejleå Kirke i Ishøj.
Bebyggelsen ved Vejleå Kirke er udformet som en terrasseret bebyggelse i op til tre etager, hvor bygningen er opført i en U-form med et stort fællesareal i midten og med en åbning mod Vejleå Kirke. Seniorboligerne byder både på den intime to-rums bolig på toppen med en stor terrasse, og den større tre-rums bolig med udgang til fællesarealerne.

Det er scenariet for, hvordan man dels skaber 46 moderne seniorboliger i Ishøj og dels bidrager til den forskellighed, som en bydel - særligt området omkring kirken - skal have for at være attraktiv og tiltrække liv.

Den nye bebyggelse på kirkegrunden i Ishøj skal bidrage med moderne boligtyper til fremtidens seniorer. Forslaget er udarbejdet på baggrund af et længere samarbejde mellem Domea, Ishøj Boligselskab, Ishøj Kommune og Witraz.

Byggeri i energiklasse 2020
Boligerne er alle - ifølge lokalplanen - placeret i 1. sals niveau oven på et parkeringsområde. En sådan placering rummer naturlige udfordringer, men som sagsarkitekt Sidsel Blegvad forklarer, så er det løst ved, at boligerne er bundet sammen af en fælles gård. Det skaber et fælles uderum, der binder området sammen. Samtidig har de ældre meget private rum i form af terrasser og taghaver.

- Seniorboligerne er moderne og bæredygtige. Byggeriet lever op til energiklasse 2020 kravene, hvilket har været muligt, fordi teamet har været indstillet på at skabe et visionært og yderst bæredygtigt byggeri, forklarer Sidsel Blegvad.

Udnytter mulighederne i lokalplanen
Julie Lysemose, fra Witraz' landskabsafdeling, forklarer, hvordan det er muligt at etablere et attraktivt gårdrum ovenpå et parkeringsniveau, hvor man ikke har meget mere end en håndfuld jord at plante i:

- Der er en naturlig begrænsning i, hvad man kan placere på ca. 30 centimeter jord. Vi har løst det ved, at belægningen er placeret i et net, hvor vi i de forskellige hulrum lægger muldjord til små træer og buske. Det handler om at bruge de muligheder, der er i lokalplanen, fortæller Julie Lysemose og fortsætter:

- Alle boliger har udsigt til fællesarealer, og de skal derfor både give trygge rammer at bevæge sig i, og så skal de være pæne på afstand. Inspirationen kommer fra half tone-effekten, som oprindelig blev brugt, når man printede aviser (sort/hvid). Det skaber de to måder at opleve landskabet på.

Fakta
Seniorboligerne er placeret på kirkegrunden ved Vejleå Kirke. Kirke er tegnet af Wohlert Arkitekter. Den blev indviet i 1997. Dispositionsforlaget er netop afleveret. Seniorboligerne skal efter planen stå klar i starten af 2015.


Kilde: Witraz
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141