23948sdkhjf

Kombinerer tagrenovering og stort solcelleanlæg

Adserballe & Knudsen er hovedentreprenør på kombinationen af en tagrenovering og montering af 292 solceller på en etageejendom i Valby.
AB Lyshøjgård i Valby har valgt at kombinere en renovering af tagkonstruktionen med at opsætte et stort solcelleanlæg på taget. Der opsættes 292 solceller, som tilsammen dækker et areal på 470 m² og giver et godt tilskud til elforbruget i de 240 lejligheder.

Solcellerne skal fastgøres med særlige beslag på tagkonstruktionen. Den ekstra vægt fra solcellerne kræver, at den bærende tagkonstruktion forstærkes, som nemt kan udføres, fordi tagbelægningen er taget ned.

- Solcellerne skal monteres på to østvendte tagflader, en sydvendt og en vestvendt, hvor solen falder mest optimalt i dagens løb. I alt 470 m², siger projektleder Jesper Nielsen, Adserballe & Knudsen og tilføjer:

- Vores elektriker og vvs’ere udfører mange solcelleanlæg for private, men typisk inden for de 6 kW, der er omfattet af nettomålerordningen.

Mere almindeligt at slå opgaverne sammen
- 292 solceller og 470 kvadratmeter er et af de største private solcelleanlæg, der her kommer op. Men store anlæg bliver nok mere almindelige nu, hvor der er udsigt til, at loftet for nettomålerordningen på 6kW loftet bliver hævet. Når boligforeningerne kan komme med i støtteordningen med nettomålerforbrug, vil økonomien blive bedre, og dermed vil solcelleanlæg formentlig blive meget mere udbredt i den store størrelse, vurderer Jesper Nielsen, og fortsætter:

- Når en boligforening eller en privat boligejendom står foran en tagrenovering, der det nærliggende at kombinere de to arbejder og slå to fluer med et smæk. Og både passivt og aktivt energioptimere boligerne.

Energirenoverer taget
Tagrenoveringen i sig selv er en normal byggesag med 3.600 m² tag.

- Ejendommen er opført i 1937-38, og efter 74 år er tegltaget modent til udskiftning. Vi giver tagkonstruktionen en gennemgang med opretning og forstærkning. I tagetagen indretter vi nye pulterrum og tørrelofter, siger Jesper Nielsen og fortsætter:

- Desuden udskifter vi den hidtidige isolering i etageadskillelsen til 4. salslejlighederne på 50 millimeter med 200 millimeter mineraluld, så den energimæssige tilstand bliver tidssvarende. Mens stilladset er oppe, skal vi renovere beton og bærende jern på en del af husets altaner, siger Jesper Nielsen.

Adserballe & Knudsen indledte arbejdet i september og har brugt knap to måneder med at rive ned og ud på den første tredjedel af huset. Isolering, nyt tag mm. ventes at være på plads i januar 2013. Samtidig er anden af de i alt tre etaper i gang.

I vvs-opgaven indgår endvidere en renovering af varmerør og varmt brugsvand i tagrummet.

Adserballe & Knudsen vandt opgaven på prisen og erfaringen fra tilsvarende opgaver i en indbudt licitation.

Fakta
Bygherre: AB Lyshøjgård, Valby
Hovedentreprenør: Adserballe & Knudsen A/S
Arkitekt: Plan 1 arkitekter A/S
Rådgiver: Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S
Entreprisesum: 14,2 mio. kr.
Udførelsesperiode: september 2012 - april 2013
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08