23948sdkhjf

173 strakspåbud og forbud

Arbejdstilsynet var igen onsdag på tilsynsaktion hos landets byggepladser. Fokus var blandt andet på bygherrers og entreprenørers planlægning og koordinering.
I erkendelse af, at sikkerheden i byggeriet fortsat ikke er god nok, har Arbejdstilsynet igen i denne uge været ude for at se nærmere på forholdene på landets byggepladser.

Arbejdstilsynet havde ved onsdagens aktion også fokus på bygherrers og entreprenørers planlægning og koordinering. Erfaringer har nemlig vist, at farlige situationer ofte opstår på grund af forhold, der ikke har været taget højde for i planlægningen hos den enkelte entreprenør eller ved bygherrens koordinering af sikkerheden mellem de forskellige aktører på byggepladsen.

- Resultaterne bekræfter, at der stadig er store sikkerhedsproblemer på byggepladserne, som der ikke tages hånd om. Det er vigtigt, at Arbejdstilsynet får placeret ansvaret, når det glipper med sikkerheden, og med vores reaktioner får vi også åbnet aktørernes øjne for, at de ikke bare skal arbejde ved siden af hinanden med hver deres opgaver, men i stedet samarbejde om og tage ansvar for sikkerheden på den fælles byggeplads, siger kontorchef i Arbejdstilsynet Eva Jensen.

Tre strakspåbud på samme byggeplads
Arbejdstilsynet har bl.a. kigget efter, hvordan forholdene er i de fællesområder, hvor alle beskæftigede på byggepladsen har deres gang. Det kan fx dreje sig om tjek af rækværker, overdækninger og tekniske hjælpemidler, fx stilladser. Men adgangs- og transportveje skal også være i orden, så de ansatte kan anvende de mest egnede tekniske hjælpemidler, fx til at transportere tunge byggeelementer. Så det har de tilsynsførende også været opmærksomme på.

På én enkelt byggeplads måtte Arbejdstilsynet afgive tre strakspåbud til bygherren, som bl.a. ikke havde udarbejdet en fyldestgørende plan for sikkerhed og sundhed, og byggepladstegningen lod meget tilbage at ønske. Manglerne hos bygherren var medvirkende til, at der blev afgivet ikke færre end 27 strakspåbud til ni entreprenører, der alle arbejdede på pladsen. Disse påbud handlede bl.a. om faren for ulykker ved manglende afgrænsning mellem kørende og gående trafik. Men dette skyldtes rod i de basale aftaler mellem bygherren og entreprenørerne.

Arbejdstilsynet nåede at besøge 120 byggepladser med 173 strakspåbud og forbud som resultat. Heldigvis var forholdene i orden på 45 byggepladser.

Baggrund
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har sammen med Enhedslisten afsat penge til mere tilsyn og kontrol med bygge- og anlægsbranchen. Det er aftalt i forbindelse med en målretning af Forebyggelsesfonden og på baggrund af, at der i byggebranchen er langt flere arbejdsulykker og alvorlige skader end i de fleste andre brancher.

Aftalen betyder, at Arbejdstilsynet, ud over onsdagens aktion skal på endnu en kontrolaktion inden nytår. Antallet af årlige aktioner bliver desuden i 2013-15 fordoblet fra fire til otte. Blandt initiativerne er også en handleplan, som arbejdsmarkedets parter sammen med bygherrer, projekterende og Arbejdstilsynet skal udarbejde for at nedbringe antallet af alvorlige ulykker.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127