23948sdkhjf

Udenlandske vikarbureauer kan blive en dyr fornøjelse

Håndværksvirksomheder i Nord-, Øst- og Sydjylland har fået tilbud på vikararbejde til 90 kr. i timen i posten. Men det kan blive en dyr fornøjelse, advarer Dansk Byggeri.
- Det lyder næsten for godt til at være sandt – og det kan da også hurtigt blive en dyr fornøjelse!

Dansk Byggeri har undersøgt det tilbud, som i øjeblikket dumper ind af brevsprækken hos håndværksvirksomheder og landbrug i Nordjylland, Østjylland og Sydjylland. Det er et vikarbureau, der henter udenlandsk arbejdskraft ind som vikarer til 90 kr. i timen plus moms blandt andet inden for bygge- og anlægsområdet. Det er ikke ulovligt at udbyde vikararbejde til 90 kr. i timen.

- Men det er en timepris, der ligger under de danske mindstelønninger, og det kan ende med at blive et dyrt bekendtskab, hvor virksomheden ender med en efterbetaling, siger afdelingschef i Dansk Byggeris arbejdsgiversekretariat, Thorsten Wilstrup.

Risikerer efterbetaling
Det er en faglig voldgift, der er årsag til, at virksomhederne ud over en masse besvær også risikerer en efterregning. Den siger nemlig, at virksomheder, der anvender vikarerne, kan gøres ansvarlig for en eventuel underbetaling.

- Vi har set flere steder, at når fx et fagforbund opdager, at der arbejder vikarer til under overenskomstmæssig timeløn, så blokerer de virksomheden – og det gælder både virksomheder med og uden overenskomst. Fagforbundet stopper først, når lønniveauet når overenskomsten, og det gælder også bagudrettet. Derfor kan timeprisen på 90 kr. risikere at blive både dyr og besværlig, og vi ser os nødsaget til at gøre de lokale arbejdsgivere opmærksom på den risiko, de løber for efterbetaling, hvis de benytter sig af sådanne tilbud, siger Thorsten Wilstrup.

Virksomhederne risikerer altså at skulle efterbetale differencen op til overenskomstens minimumsbetalinger plus pension, feriepenge, SH-bidrag og så videre.

- Vi kan derfor kun advare mod at gøre brug af den slags tilsyneladende favorable tilbud, siger Thorsten Wilstrup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157