23948sdkhjf

Vil lave bygninger så tætte, at de holder vandet ude

Huse på pæle og bygninger, der er lavet så tætte, at de holder elementerne ude, er på listen over byggerier, der skal give bud på, hvordan vi håndterer fremtidens klimaudfordringer. For mere nedbør og flere oversvømmelser bliver normalen i fremtiden.

I spidsen for et projekt, hvor alternativerne til diger elle helt at fjerne bebyggelser fra klimaudfordrede områder afprøves med blandt andet demo-huse i stor skala, står Region Midtjylland. Projektet til 22,1 mio. kr. gennemføres i samarbejde med en række kommuner, vidensinstitutioner og andre myndigheder som led i et stort EU-projekt navngivet Resist.

– I Danmark bygger vi tæt på både hav og vandløb, og det giver os en udfordring, når klimaet ændrer sig. Derfor er klimatilpasning en bunden opgave, og vi skal have opbygget viden om, hvordan vi lever med det vand, der kommer. Det kræver, at vi får alle relevante aktører med, siger udvalgsformand for Regional Udvikling i Region Midtjylland, Bent B. Graversen (V), i en pressemeddelelse om projektet.

Se fremtiden på mobilen

Den danske del af Resist bliver synligt i fem pilot-områder. De ligger i Lemvig, Randers, Hedensted, Horsens og Norddjurs kommuner. Nogle steder vil der blive opført konkrete demo-huse, der på forskellige måder er bygget, så de er tilpasset en verden med mere vand.

Andre steder vil projektet inddrage borgerne i arbejdet med klimatilpasning. For eksempel ved at invitere lokale borgere til at hjælpe med overvågning af grundvandsstanden samt ved at udvikle forskellige digitale værktøjer, herunder Augmented Reality, hvor man via en app på telefonen kan få et billede af, hvordan fremtidens løsninger kommer til at tage sig ud i landskabet.

Ud over Region Midtjylland tæller det danske partnerskab Kystdirektoratet, Niras, Aarhus Universitet og VIA University College. Fokus er således både på konkrete løsninger og udvikling af ny viden og nye tilgange.

– Vi kommer til at lave anvendelsesorienteret forskning sammen med internationale og nationale aktører inden for klimatilpasning, grundvand og byggeri. Samtidig vil arbejdet i projektet blive indarbejdet i VIAs uddannelser, så de studerende får adgang til nyeste viden på området, siger forskningschef, Ph.d. VIA University College, Theis Raaschou Andersen

Resist havde officiel projektstart i januar, og projektet løber i de kommende fem år. Resist arbejder på baggrund af erfaringer fra bl.a. det store midtjyske klimaprojekt Coast to Coast Climate Challenge (C2C CC), der sluttede ved årsskiftet. 

Projektet er et Horizon-projekt med i alt 56 partnere fra hele EU. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Aarsleff har solgt sine russiske forretninger
Mangor & Nagels tidligere direktør lander ny toppost
Her kommer nyt nærhospital og rygcenter: Sætter prisskilt på
Dårligste resultat i 20 år: Østjysk entreprenør tror på markant fremgang
Så løber der skinner under Københavns Sydhavn
Ny arbejdsmiljøaftale: Vil stramme regler om asbestarbejde
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.096