23948sdkhjf

'All in' på bæredygtigt træ

”Selv en gammel hund kan lære nye tricks”, siger Uwe Plugge, direktør i Øbro Træ A/S, der har eksisteret i mere end 70 år, og nu har opnået både FSC- og PEFC-certificering.
Øbro Træ vil være med blandt de forreste i feltet – også når det gælder miljø. Derfor tog virksomheden i november 2012 en stor beslutning om, at man fremover vil have certificerede varer på hylderne.

Herefter gik det stærkt, og Øbro Træ har nu opnået både PEFC- og FSC-certificering.

- Vi har valgt at gå ’all-in’ og blive dobbeltcertificeret. Årsagen er, at det meste af vores nordiske træ kommer med PEFC-stempel, hvorimod vores hårdttræs produkter, såsom terrassebrædder, oftest er FSC. Med dobbeltcertifikat kan vi betjene vores kunder bedst og bredest muligt, forklarer administrerende direktør Uwe Plugge.

Har taget et valg – også for kunderne
For at gøre en lang proces kort, besluttede Uwe Plugge og Øbro Træ at udskifte en stor del af konstruktionstræet med PEFC-certificerede varer.

- I stedet for at sidde med hænderne i skødet og vente på efterspørgsel efter certificerede varer, har vi taget skridtet fuldt ud og erstattet hele varegrupper med certificerede produkter. I praksis betyder det, at en stor del af vores konstruktionstræ fremover kun købes og sælges som PEFC-certificeret, og vores hårdttræs terrassebrædder vil være FSC, forklarer direktøren.

Han understreger, at de nuværende kunder ikke behøver at bekymre sig for fremtidige leverancer. Det ændrer nemlig hverken på pris eller kvalitet. Forskellen er blot, at papirarbejdet og dokumentationen for bæredygtighed nu er på plads og følger varen.

- En af vores klare målsætninger er at skabe værdi for vores kunder, og det gør vi nu ved at sikre at vores trævarer kan leve op til nuværende og kommende krav. Man kan sige det sådan, at vi har valgt for vores kunder – så har de den bekymring mindre, siger Uwe Plugge.

Har læst skriften på væggen
En sådan dobbeltcertificering er bestemt ikke noget, man kommer sovende til, og ifølge Uwe Plugge har det været en omfattende opgave at få det hele på plads. Han er dog ikke i tvivl om, at investeringen er det hele værd – og mere til:

- Vi har læst skriften på væggen, og er ikke i tvivl om, at certificeret træ er fremtiden. Der har været meget snak om værdien af certifikater, hvorvidt det kan betale sig osv. Vi er nået til den konklusion, at hvis vi forsat vil være med fremme i feltet, når det gælder om at levere træ til byggeriet, så er der ingen vej udenom. Vi vil være med til at promovere træ som et miljøvenligt byggemateriale. Men det kræver, at vi tager nogle valg om, hvordan vi driver vores forretning. For os har det betydet at udskifte hele varegrupper med certificerede varer, slutter han.

Øbro Træs FSC og PEFC certifikater kom i hus den 13. februar 2013 og er gennemført i samarbejde med konsulent Rikke Bergsten fra CSR-Direct.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129