23948sdkhjf

Intelligent brandsikring af Den Blå Planet

Sikkerheden er i top, når Danmarks nye akvarium, Den Blå Planet, åbner i slutningen af marts. Et intelligent alarmeringsanlæg fra Schneider Electric sørger for brandsikkerheden.
En moderne bygningskrop møder flypassagerer til og fra Kastrup lufthavn på kanten af Øresunds vandspejl. Her slår Danmarks Akvarium, Den Blå Planet, snart dørene op for en imponerende undervandsverden.

700.000 gæster forventes hvert år at besøge det nye Danmarks Akvarium, hvor 20.000 fisk og andre vandglade dyr boltrer sig i de 8 mio. liter fersk- og saltvand. Det gør Den Blå Planet til det største og mest moderne akvarieanlæg i Nordeuropa, og med det nye akvarium i Kastrup ved København er Danmark blevet både en arkitektonisk perle og international turistattraktion rigere - og det stiller store krav til brandsikkerheden

Bygningsværkets facade kendetegnes af bløde, runde former, og den arkitektoniske dristighed er også rykket indenfor.

Arkitektonisk integration af ABA-anlæg
Under klimaskærmens aluminiumsskæl føres publikum fra arktiske havmiljøer over Afrikas søer til Amazonas uden at fare vild i labyrinter og siderum. Den udfordrende indretning stiller store krav til brandsikkerheden.

Skulle det blive nødvendigt at evakuere de op til 3.000 gæster og 70 ansatte fra Den Blå Planet tjener besøgs-ruten dog pludselig et helt andet formål. Nu skal publikum guides sikkert ud via et simpelt flugtvejssystem, hvor et avanceret ABA-anlæg udgør et livsvigtigt redskab for medarbejderne ved evakuering og samtidig sikrer, at brandmyndighederne kan rykke ud i tide med solid viden om, hvor det brænder.

- Bygningens komplekse ABA-anlæg omfatter detektorer, der reagerer intelligent på kritisk røg- og varmeudvikling i bygningens forskellige områder ved at tage højde for forskellige niveauer for acceptable røg- og temperaturudsving alt efter om der er tale om et produktionskøkken, et publikumsområde eller et lukket område med varmeudviklende teknik, hvor enhver røgudvikling er kritisk, forklarer Per Dupont, der er teamleader i Schneider Electric og har været med til at udarbejde alarmeringsløsningen til Den Blå Planet.

ABA-anlægget i det nye akvarium er ikke bare effektivt. Det er tænkt ind i det arkitektoniske udtryk, så de synlige elementer ikke forstyrrer publikums visuelle oplevelse, men derimod opleves som en integreret del af bygningens udtryk og design samtidig med, at brandsikringen lever op til myndighedernes krav.

ABA-system med 500 enheder i netværk
Den sikre løsning er et resultat af et samarbejde mellem Hoffmann A/S, som er hovedentreprenøren for installationsarbejdet og Schneider Electric. Det var en helhedsvurdering, der gjorde, at Hoffmann valgte at løse ABA-opgaven bestykke brandalarmeringsanlægget med produkter fra Schneider Electric.

- Vi har valgt at bruge en velafprøvet men innovativ teknologi fra Schneider Electric og bundet de mere end 500 enheder sammen i et FX-netværk med to brandalarmeringscentraler, der er placeret strategisk, så medarbejdere og brandmyndigheder hurtigt kan yde den nødvendige indsats. hvis der opstår behov for hel eller delvis tømning af bygningen eller en brandslukningsindsats i et køkken eksempelvis, siger projektleder og installatør Nikolaj Jørgensen fra Hoffmann.

De mange enheder omfatter bl.a. en række selvregulerende linjerøgdetektorer, der er placeret på forskellige niveauer i det store rum med varierende loftshøjde, der huser det største akvarium på 4 mio. liter i 8,5 meters højde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172